Zdroj: Dragonclub Brno

Dračí lodě v Brně. Jak se čínská tradice stala sportem i v Česku

Že nejsou neziskové organizace jenom zvířecí útulky, ale třeba i zajímavé sporty, jste se mohli dočíst už třeba v článku o korfbalu. Teď vám přinášíme článek o další netradiční organizaci, a to o Dragonclubu Brno, který se, jak už název napovídá, věnuje závodům na dračích lodích. I na něj můžete přispět na Givtu.

Jak vypadá taková dračí loď, pojmenovaná po čínském bohu vody? Příď je zdobená dračí hlavou a záď ocasem, jsou dlouhé 12,5 metru a pojmou dvaadvacet členů posádky. Deset pádluje v sedě na každé straně, na zádi stojí kormidelník, který udává směr a vpředu sedí na vysoké stolici bubeník, který udává rytmus pádlování. Dokonalou synchronizací pádlování je pak celá posádka schopna vyvinout rychlost až 18 km/h.

Dragonboating v Brně
„Dračí lodě jsou nejtýmovější sport jaký znám. Dvacet lidí v lodi s pádlem v ruce musí makat jako jeden,“ říká předseda Dragonclubu Brno Jakub Novák. „Jsme super kolektiv. Tým přátel, absolutní průřez společnosti. Studenti, pracující, starší, mladší, muži ženy. Trávíme spolu i čas mimo závody a tréninky,“ dodal.

V Česku se první dračí loď objevila v roce 1998, brněnský Dragonclub vznikl až o deset let později a pravidelně se účastní různých soutěží, včetně Mistrovství ČR. Z toho loňského si posádky z Brna odvezly dvě bronzové medaile, čtyři stříbrné a dokonce i dvě zlaté.

Jak to všechno začalo?
Legenda praví, že tzv. dragonboating, jak se pádlování na dračích lodích říká, vznikl před více než dvěma tisíci lety v Číně. Tehdy se oblíbený čínský básník Qu Yuan na protest proti zkorumpovaným vládcům v zemi utopil v řece Mi Lo. Občané pak ve snaze ho zachránit vypluli na řeku v lodích a bubnovali, aby vyděsili ryby, které by ho mohly sníst a Qu Yuana zachránili. To se sice nepovedlo, započala tak ale tradice každoročního Festivalu dračích lodí.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *