Druhy pesarů, zdroj: osobní archiv Kateřiny Makrlíkové

Je pesar spolehlivá antikoncepce? Pro maximální ochranu je lepší ho kombinovat s dalšími metodami

Pesar může být spolehlivou antikoncepční metodou, ale jeho účinnost závisí na správném zavedení, což vyžaduje zkušenost. Spolutvůrkyně pesaru Beacap, Kateřina Makrlíková, radí, jak pesary používat, čeho se vyvarovat a jak si správně vybrat.

Diafragma neboli pesar je jednou z nehormonálních antikoncepčních metod pro ženy. Tato varianta je o něco náročnější na aplikaci a nezamezuje přenosu pohlavních chorob. Představuje ale velmi spolehlivou alternativu pro ženy, které z různých důvodů nemohou nebo nechtějí užívat jakoukoliv formu hormonální antikoncepce. Před tím, než žena tuto antikoncepční metodu začne používat, je ale potřeba si o pesaru něco nastudovat a nejprve se jej naučit správně zavést.

Výběr pesaru závisí i na osobních sympatiích

Při výběru pesaru by žena měla zvážit zdravotní aspekty. Podle Kateřiny Makrlíkové, autorky příručky Přehled nehormonální antikoncepce a spolutvůrkyně antikoncepčního pesaru Beacap, která také stála u zrodu spolku Nehormonálka.cz, se jedná například o počet těhotenství a porodů, zakloněnou dělohu, prolaps, mimořádně vysoko umístěný čípek či sklon k zánětu močových cest. Dále je při výběru potřeba zvážit, zda je vám pomůcka sympatická. I to hraje roli v tom, zda ji žena bude používat ráda nebo nerada, což ve výsledku ovlivňuje účinnost.

Podle Makrlíkové je také důležité, aby se žena po dobu tří měsíců od začátku používání pesaru chránila další antikoncepční metodou. A to právě z důvodu získání praxe spolehlivého zavádění pesaru a následného komfortu při milování. Jak si vybrat konkrétní pesar naleznete na přiloženém obrázku, přičemž Makrlíková dodává, že všechny pesary jsou stejně kvalitní: „Paradoxně není potřeba se moc zabývat procentem účinnosti, protože všechny moderní pesary mají podobně vysokou účinnost.“

Zdroj: www.pesarshop.cz

Pesar je vhodné používat v kombinaci s další antikoncepcí

Užívání pesaru nijak nesnižuje sexuální potěšení ani pro jednoho z partnerů. Pokud přesto dochází k nepohodlí, je třeba se vrátit na začátek a vybrat si vhodnější typ produktu. Zároveň je potřeba si dopřát čas a naučit se poznat, že je pesar správně zavedený, což je otázka praxe. Makrlíková ovšem zdůrazňuje zásadní věc pro zvýšení účinnosti, kterou je kombinace antikoncepčních metod: „Všechny moderní antikoncepční metody, hormonální i nehormonální, mají účinnost mezi 91-98 %, pesary mají obecně kolem 94 %. To není málo, ale když pro vás těhotenství nepřichází do úvahy, není to dost.“ Pokud jedna metoda selže, nastoupí druhá. A pokud se rozhodnete využít tří metod, procento úspěšnosti dosahuje 99,9 %.

Oblíbenou kombinací s pesarem je spermicid nebo spermiostatický gel spolu s přerušovanou souloží. Výhoda této kombinace spočívá v tom, že pokud žena sleduje svůj cyklus pomocí měření bazální teploty, mohou partneři tuto kombinaci využívat do prokázání ovulace. Poté až do menstruace nemusí používat nic, tvrdí Makrlíková.

Pesar se aplikuje v oblasti čípku. Zdroj: Kateřina Makrlíková

Anatomický popis ženského pohlavního ústrojí. Zdroj: Kateřina Makrlíková

Kombinovatelnost antikoncepčních metod je volbou každého páru a závisí na jejich konkrétní situaci. „Pár, který dítě chce třeba až za rok nebo dva, ale těhotenství by přišlo nečekaně dříve a nebyl by to pro ně problém, těm bude stačit používat jen jednu metodu. Naproti tomu pár, který těhotenství opravdu nechce, ať už kvůli věku nebo ze zdravotních či sociálních důvodů, bude nejlépe ochráněný trojitou kombinací metod,“ tvrdí spoluzakladatelka Nehormonálek.

Spermicidní vs. spermiostatické gely

Gely se od sebe příliš neliší svou funkcí, oba slouží k poškození spermií a zabránění oplození vajíčka. Rozdílné jsou ovšem ve svém složení. Podle Kateřiny bychom mohli spermicidy označit za „chemické“ a spermiostatické gely za „přírodní“.

Spermicid dokáže spermie prokazatelně zničit během několika minut a snižuje jejich pohyblivost a schopnost oplodnění. Účinná látka naruší buněčné membrány spermií, což je natolik poškodí, že nejsou schopny oplodnit vajíčko. Kvůli ničení buněk gelem bohužel často vzniká vedlejší účinek v podobě nepříjemného pálení, a to u mužů i žen.

Spermiostatické gely lze označit za přírodní, jelikož jsou šetrnější k tělu a podporují poševní prostředí, díky svému nízkému pH. „Nicméně protože působí méně agresivněji, nepoškozuje gel spermie v takové míře, aby se mohl využívat jako samostatný antikoncepční prostředek, a doporučuje se ho kombinovat s dalšími antikoncepčními metodami,“ říká Makrlíková.

Oba gely doporučuje pro kombinaci s pesarem a dodává, že spermicidní gel není potřeba aplikovat v takové míře, protože je funkční i při samostatném užití. I z toho důvodu spermicidní gely nesmí přijít do kontaktu s mýdlem několik hodin po užití, aby se nenarušil jejich antikoncepční účinek.

Po dvou letech mohou pesary obsahovat mikropraskliny

Pokud si žena na pesar zvykne a začne ho běžně používat, je třeba ho po dvou letech vyměnit. „I když může na pohled vypadat nedotčeně, může mít v sobě mikropraskliny, kudy by mohly projít spermie. I tak jde o ekologickou a ekonomickou metodu,ujišťuje Makrlíková.

Vyvarovat pesaru by se měly ženy s rakovinou děložního čípku. Ovšem i v takovém případě je aplikace možná po konzultaci s lékařem. Podle Kateřiny by dále mohlo být problematické i použití při vaginismu nebo u žen, které mají první milování ještě před sebou.

Kateřina Makrlíková, zdroj: osobní archiv K. Makrlíkové

Pro žurnalistiku jsem se nadchla již na střední škole a nyní tento obor studuji v magisterském programu. Má touha vše vyzkoušet způsobuje mou nedochvilnost, a také širokou škálu zálib, do kterých počítám focení, nahrávání podcastů, zpívání, sporty nebo psaní článků. V těch se nejraději zabývám sociálně-politickými otázkami. I proto považuji psaní o neziskových organizacích za důležité, neboť mají sílu měnit realitu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *