Zdroj: osobní archiv Adély Kazdové

ROZHOVOR: Proplácení hormonální antikoncepce je krátkozraké, říká Adéla Kazdová z Nehormonálka.cz

Adéla Kazdová pracuje v organizaci Nehormonálka, která od roku 2018 pomáhá ženám upevňovat povědomí o nehormonální antikoncepci. Ženy se na organizaci mohou obrátit s radou, podívat se na videa s návody nebo si poslechnout online konferenci na různá témata. Jak se Adéla Kazdová za Nehormonálku vyjádřila k usnesení vlády ve Francii o vydávání hormonální antikoncepce zdarma? Proč ženy v Česku přestávají užívat hormonální antikoncepci?

Vláda ve Francii se usnesla, že bude ženám do 25 let vydávat hormonální antikoncepci (HA) zdarma. Jaký na to máte názor?

Velice nás těší, že se francouzská vláda snaží podpořit ženy při řešení otázky jejich plodnosti. Je pochopitelné, že antikoncepce výraznou mírou snižuje procento potratů, a proto se hormonální antikoncepce nabízí jako rychlé a instantní řešení. Avšak proplácení hormonální antikoncepce se nám jeví jako krátkozraké řešení. S ohledem na studie, které zkoumají dlouhodobý efekt na zdraví jedince i společnosti dnes již víme, že hormonální antikoncepce není tou nejvhodnější variantou. Myslíme si, že proplácení pouze hormonální antikoncepce bere svobodnou volbu výběru metody zabránění početí. Ženy jsou tak nepřímo nuceny zvolit si hormonální antikoncepci před tou nehormonální, protože je to jednodušší a zadarmo.

Jak by se to tedy mělo řešit? 

Stát by měl investovat do informovanosti žen, mužů, párů, mladistvých, lékařů a studentů tak, aby každý mohl zvážit všechna rizika a benefity jednotlivých metod a vybrat si svobodně na základě svého nejlepšího uvážení. Dobrým řešením by bylo, kdyby všechny metody antikoncepce byly propláceny stejně a nebyla tak podbízena některá z možností jen na základě jejího finančního zvýhodnění. Celkově toto rozhodnutí Francie vnímáme jako krok zpátky.

Zdá se, že české ženy v poslední době od hormonální antikoncepce ustoupily. Proč si myslíte, že tomu tak je?

Na základě mnoha studií, výzkumů a osobních zkušeností již víme, jaké přínosy a rizika s sebou HA přináší. Nic není černobílé, avšak prokázalo se, že tento druh ochrany je pro ženy i planetu spíše poškozující. Tyto informace jsou dnes již snadno dostupné. Běžní lidé dnes mohou sdílet své zkušenosti na internetu a mnoho žen otevřeně mluví o svých negativních zkušenostech. Pomáhají tomu samozřejmě i sociální sítě a různé otevřené internetové diskuze. Navíc jsme jako společnost dospěli do doby, kdy se aktivně o takové informace a zdroje zajímáme. Ať už je to složení potravin, kosmetiky a jiných produktů. Navíc se neustále rozšiřuje spektrum metod nehormonální antikoncepce. Výrobci používají stále modernější materiály a technologie, existují různé chytré počítače pro vyhodnocování plodnosti. Použití se zjednodušuje, dostupnost se zvyšuje, to vše je důvodem, proč mnoho lidí od HA ustupuje a volí některou z nehormonálních metod. Ústup je samozřejmě také výsledkem stále populárnějšího ekologického a ekonomického myšlení společnosti.

Nehormonální antikoncepce nabízí možnost poznání vlastního těla a plodnosti. Je ohleduplná vůči tělu a životnímu prostředí…

Jaké jsou výhody a nevýhody nehormonální antikoncepce?

Jako nevýhodu vnímám, že člověk musí ze začátku věnovat dané metodě čas a úsilí než se ji naučí používat. Obvykle je nutné ty metody kombinovat, aby se maximalizovala spolehlivost. Kdybych to uvedla na příkladu, tak třeba pesar je dobré zkombinovat se spermicidním gelem, aby byla účinnost co nejspolehlivější. Naopak nespornou výhodou je, že nehormonální antikoncepce nabízí možnost poznání vlastního těla a plodnosti. Dále je ohleduplná vůči tělu a životnímu prostředí. Nabízí větší výběr, dá se napasovat ženě nebo páru na míru. Ve většině případů je bez dlouhodobých negativních dopadů na tělo a některé metody jsou i finančně výhodnější.

Kterou metodu byste tedy doporučila ženám jako nejspolehlivější?

Na to není jednoznačná odpověď. Stejně jako může selhat hormonální antikoncepce, může selhat i ta nehormonální. Obecně ale doporučujeme metody kombinovat, čímž se její účinnost velmi zvyšuje. Pokud ovšem chcete slyšet čísla, tak nejvyšší účinnost má samozřejmě sterilizace. Doporučujeme zvolit si takovou metodu, která bude v souladu s danou ženou. Takovou, kterou bude používat ráda a bude jí a jejímu partnerovi vyhovovat.

V organizaci se snažíte pro ostatní ženy a páry zvyšovat povědomí o nehormonální antikoncepci. Jakým způsobem se toho snažíte dosáhnout?

Nabízíme informace prostřednictvím našeho webu, kde zveřejňujeme různé články, vide, fungujeme i na Facebooku, kde vedeme podpůrnou skupinu Nehormonálka.cz aneb žijeme bez HA. Dále poskytujeme individuální poradenství, rozhovory s odborníky a online konference. Rádi se také zúčastňujeme různých festivalů a veřejných akcí. Našim hlavním cílem je podporovat ženy, muže a páry při výběru antikoncepce. Obrátit se na nás může kdokoliv, všechny kontakty máme na našich webových stránkách.

Na co se ženy nejčastěji ptají? 

Obvykle se otázky týkají spolehlivosti nehormonální antikoncepce, jak to funguje a jaké jsou její typy.

Jak Nehormonálka.cz vznikla? Co byl prvotní impulz?

Spolek poraden nehormonální antikoncepce Nehormonálka.cz vznikl díky spolupráci a krásnému nápadu už v roce 2017. Katka Makrlíková v té době dělala rozhovor v pořadu Červený stan na téma Tajemství zdravé antikoncepce a já jsem viděla záznam. V něm Katka říkala jak krásné by bylo sestavit poradny antikoncepce pro ženy a jak moc u nás takové bezpečné intimní prostředí chybí. Proto jsme se rozhodly spojit naše síly a spolu s dalšími ženami jsme v roce 2018 založily neziskovou organizaci Nehormonálka.cz.

Jaké máte plány s organizací do budoucna?

Aktuálně se chystáme vypustit do světa online workshop pro ženy, které by rády přešly z hormonální antikoncepce na tu nehormonální. Chceme dál šířit osvětu a podporu pro ty, které toto téma zajímá a také vzdělávat laickou i odbornou veřejnost.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *