Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Sex se stomií? Prvním krokem je přijetí sebe sama

Sexuální život se stomií může být pro mnohé výzvou, ale rozhodně není nemožný. Stomie s sebou přináší fyzické i psychické změny, ale i přesto je možné prožívat intimní vztahy naplno. České ILCO, organizace, která se zaměřuje na pomoc stomikům, nabízí nejen praktické a cenné rady, ale i podporu ve zvládnutí života se stomií, i toho sexuálního.

Stomie je uměle vytvořený otvor v těle, provádí se chirurgickým zákrokem. Nejčastěji to bývá tlusté a tenké střevo nebo močové cesty. Jejich obsah poté odchází do speciálního vyměnitelného sáčku, který je přilepen na straně břicha. Pacienti musí začít používat specifické pomůcky. Všechno zvládnout a ve všem novém se vyznat jim pomáhá stomická sestra.

Existuje několik druhů stomií – kolostomie a ileostomie jsou označení pro vývod tlustého a tenkého střeva, urostomie je poté vývod močových cest, tyto tři se ještě dělí na další poddruhy. Kolostomie patří mezi nejčastější druhy vývodu. Stomie může být také dočasná nebo trvalá. Dočasná bývá vyšita za účelem odlehčení daným orgánům a také proto, aby se poškozené orgány stihly regenerovat. Důvodem stomie mohou být zánětlivé onemocnění jako jsou Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, kvůli nádorovým onemocněním, endometrióze a dalším.

Se svými zkušenostmi se stomií se svěřila Štěpánka Kovaříková, předsedkyně organizace České ILCO.

S čím se musí pacienti vypořádat?

Štěpánka  Kovaříková, zdroj: osobní archiv Štěpánky

Úplně první je smíření se s touto skutečností. Přijetí toho, že taková intimní věc, jako je vyprazdňování, bude probíhat jinak. Lidé řeší mnoho otázek: zda vývod bude zapáchat, jestli budou moct chodit mezi lidi, běžně nakupovat, věnovat se dětem nebo vnoučatům, vrátit se do práce, do společnosti. V neposlední řadě mnoho lidí řeší i léčbu primárního onemocnění vedoucího k vytvoření vývodu. Protože stomie není nemoc. Je obvykle “pozůstatkem” léčby závažného a mnohdy život ohrožujícího onemocnění. K návratu k životu před stomií hraje velkou roli další léčba primárního onemocnění. Například u onkologických pacientů, kdy je vytvoření stomie často prvotním krokem léčby, po němž následuje nezřídka další terapie (chemoterapie, ozařování), může být stomik značně omezen, ale obvykle je to léčbou, nikoliv stomií.

Mně osobně bylo 38 let, když mi byla stomie vyšita, a strašně jsem se za sáček styděla.

Je sex se stomií možný?

Stomie sexuální život neomezuje. Jde spíš o schopnost přijmout vývod jako součást svého života a získat dostatečné sebevědomí. Obrovskou roli samozřejmě hraje i přístup partnera. Ze zkušeností vím, že s tím může být problém. Srovnat se s tím, že partner/ka má na břiše sáček, do něhož odchází obsah střev, není pro každého úplně jednoduché. Mně osobně bylo 38 let, když mi byla stomie vyšita, a strašně jsem se za sáček styděla. Moje tělo se mi ošklivilo a přišlo mi, že takto to musí vidět i všichni v mém okolí. Ale je to hlavně v naší hlavě. V našich nekritických představách o kráse a ideálu lidského těla.

S čím jste nejvíce zápasila vy?

Vadilo mi, jak sáček, řekněme, “plandá” vedle těla. Vyřešila jsem to tak, že pro intimní chvíle jsem zvolila malinký stomický sáček, který je jen o málo větší než samotná podložka, takže hezky drží na těle. K tomu jsem si pořídila krajkovou košilku, aby nebyl sáček tak vidět. Dnes už mi to nevadí vůbec. Je to o zvyku. Navíc se dnes vyrábí třeba černé sáčky, které v kombinaci s tmavým krajkovým prádlem splynou. Někdo to řeší i tak, že si na sáček pořídí obal. Dělají se různé – barevné, krajkové, veselé, decentní. Každý si může vybrat, co se mu líbí. Možná to bude znít přehnaně a nadneseně, ale jde o to, že sáček najednou není jen stomickou pomůckou, ale něčím zajímavým, co druhý nemá.

Myslím, že nejtěžší je přijmout své tělo takové, jaké je. Pracovat s myšlenkou, že mám tělo s příběhem, které sice není dokonalé, ale je zajímavé, protože vypráví příběh mého života. Koneckonců, kdo máme dokonalé tělo?

Existují rozdíly mezi ženami a muži – co se týče sexu se stomií?

Je důležité říct, že někdy mohou nastat pooperační komplikace. Obzvláště pokud byl u žen operační výkon v malé pánvi. Pak se může stát, že intimní styk může být i bolestivý. To jsou situace, kdy je potřeba vyhledat odbornou lékařskou pomoc a v případě, že není možné bolestivost při styku eliminovat, jsou i jiné praktiky, které mohou vést k sexuálnímu uspokojení. Celý život se učíme. Je tedy možné učit se i v intimní oblasti života. Může se objevit i nedostatečné zvlhčení intimních partií, které lze řešit použitím třeba lubrikačních gelů.

Někteří muži mohou kromě studu před partnerkou řešit i potíže s erekcí. A to v okamžiku, kdy podstoupili amputaci konečníku, nebo obecně při větším operačním zákroku v malé pánvi, například i při operacích prostaty nebo po ozařování této části těla. U takového zákroku je riziko porušení nervových zakončení a dalších potíží, které mohou zapříčinit obtíže nebo nemožnost erekce. Možností léčby erektilní dysfunkce je mnoho. Nejčastější jsou to tablety jako viagra nebo například vakuové pumpy, injekce a penilní implantáty. Ale vždy po konzultaci s odborníkem!

Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Klíčová je komunikace

Mít ze sexu obavy je naprosto normální. Na kvalitu sexuálního života má vliv celá řada faktorů – jak moc operace byla rozsáhlá nebo jaký je celkový zdravotní stav pacienta. Asi největší překážkou je však psychická pohoda. Vždy je lepší vyhledat odbornou pomoc psychoterapeuta, protože změna v těle je obrovská a je neskutečně těžké začít se mít zase rád takový, jaký jsem teď.

Doporučuje se také navštívit sexuologa. Se stomií totiž sexuální život nekončí, sex je přirozenou součástí života, jen se člověk musí naučit se svým tělem správně fungovat. Základ je komunikovat s partnerem o tom, co nás trápí, co potřebujeme a jaké jsou naše možnosti. Pokud se budu cítit sebevědomě a dobře, bude se cítit dobře i můj partner.

Cítit se při sexu hezky a příjemně je základ. Proto je lepší vyměnit si před sexem stomickou pomůcku a pamatovat si to, že jakákoli sexuální poloha, ve které se cítíte komfortně, je pro vás dobrá. Pokud je stomický sáček správně upevněný, neměla by ho jakákoli poloha porušit.

Tisková konference k příležitosti spuštění kampaně STOMIE NÁS NEZASTAVÍ, JE TO JEN DETAIL!, zdroj: ilco.cz

České ILCO

Je pacientská organizace, která pomáhá stomikům s návratem do normálního života. Pomáhá jim s psychickými, zdravotními i sociálními problémy a hájí jejich práva. Vzdělávají stomiky i veřejnost, školí dobrovolníky, ale také se účastní odborných konferencí. Jejich cílem je veřejnosti ukázat, že stomie není tabu a že za vývod se není potřeba stydět.

Jednou ročně vydávají ILCO Magazín a další zajímavé materiály jako jsou například Zápisník stomika, nebo brožura Máma, táta má stomii. Společně boří společenské tabu s osvětovou kampaní Stomie nás nezastaví. Je to jen detail! A také zvyšují povědomí o stomii nejen díky výstavě PytlíkART.

Nově připravujeme databázi stomických sester na našem webu tak, aby si stomici mohli najít stomickou sestru ve svém okolí, pokud by na ni nedostali kontakt už v nemocnici po vytvoření vývodu,“ dodává na závěr Štěpánka Kovaříková.

Studuji žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci, jsem ale srdcem holka z hor. Někdo chtěl být jako malý kosmonautem, já chtěla být vždy novinářkou. Ve světě neziskovek obdivuji lidi, kteří se nebojí jít za svým přesvědčením a pomáhat ostatním. Mám ráda empatické lidi, nesnáším sobectví. Ve volném čase nejradši čtu, ráda se ale kouknu i na film nebo seriál.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *