Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Celosvětový úklidový den se blíží. Zapojte se!

Ukliďme Česko je každoroční dobrovolnická akce, která spojuje tisíce lidí napříč republikou s cílem vyčistit své okolí od pohozených odpadků. Dobrovolníci se vydávají do ulic, parků a přírody, aby společnými silami přispěli k lepšímu životnímu prostředí. Celosvětový úklidový den bude letos třetí týden v září.

Během jarní úklidové sezóny proběhlo letos bezmála 4 tisíce dobrovolnických úklidových akcí se 175 tisíci zúčastněných dobrovolníků. Dobrou zprávou je, že černých skládek i drobného nepořádku postupně ubývá.

Celosvětový úklidový den připadá na pátek 20. září. Letos byl přidán do oficiálního kalendáře mezinárodních dnů a týdnů OSN. Je to příležitost sjednotit desítky milionů účastníků z celého světa v mezisektorové spolupráci. Spojit občany, vlády a organizace, aby společně řešili celosvětovou krizi nakládání s odpady a pomohli vytvořit nový, udržitelnější svět bez odpadů.

Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Rádi se letos opět k celosvětové iniciativě připojíme, přestože připadá na všední den. Není však problém úklidové akce nahlásit i na následující víkend, či pozdější podzimní termíny. Pro organizátory podzimních úklidů a jejich dobrovolníky jsme díky našim partnerům zajistili pevné pytle a rukavice na sběr odpadu, stejně jako na jaře“, sdělil za pořadatele Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Akce Ukliďme Česko se již před podzimní vlnou úklidů stala s výrazným náskokem nejznámější aktivitou z oblasti životního prostředí a společenské odpovědnosti. Uvádí to průzkum „Partnerství a sponzoring v Česku 2024“, který se každoročně zaměřuje na sponzoringové aktivity (činnosti, akce, osobnosti, organizace apod.).

Lidstvo vyprodukuje přes 2 miliardy tun odpadu

Na loňském Světovém úklidovém dni se podílelo 198 zemí, přičemž 19,1 milionu dobrovolníků uklidilo úctyhodných 218 704 tun odpadu. Za šest let se do této iniciativy zapojilo celkem 211 zemí, z toho neuvěřitelných 95 % členských států OSN.

Podle článku zveřejněném na webu Celosvětového úklidového dne každý rok lidstvo vyprodukuje přes 2 miliardy tun odpadu, z nichž značná část končí v našich vodních tocích – dusí mořský život, narušuje ekosystémy a kontaminuje naše zdroje vody. Prognózy naznačují, že pokud nyní nezakročíme, dojde do roku 2050 k nárůstu globálního odpadu o 70 %. 

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *