Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Pomáhá se soustředěním, bolestí zad i trávením. Oslavte Mezinárodní den jógy!

Protože se s jógou v dnešní době setkáváme poměrně často, jistě máte alespoň malé povědomí o tom, čím se tato oblíbená aktivita vyznačuje. Pojďme si k příležitosti Mezinárodního dne jógy, který připadá na 21. června, připomenout, jaké jsou její přínosy a proč je dobré ji začít praktikovat. 

Jóga představuje starodávnou disciplínu původem z Indie, kde má bohatou historii. Jak je známo, přináší celou řadu pozitivních vlivů našemu tělesnému zdraví. Nelze ji však považovat pouze za fyzickou aktivitu, jelikož je praktikovaná také jako forma relaxace a duchovního rozvoje. Mnohým pomáhá objevovat hlubší smysl života.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

,,Jóga je především metoda neboli cesta, jak dojít k cíli, a tím je skutečné poznání. Většina z nás ovšem tuto cestu za poznáním začíná od konce, a to od fyzických cvičení, kterými se snaží zlepšit stav svého těla po stránce svalové, nervové i hormonální,” uvádí Ivana Knaislová, dlouholetá školitelka kurzů jógy a jógové terapie z Českého svazu jógy, z.s.

Ivana Knaislová je od 90. let spolupracovnicí a členkou Českého svazu jógy, z.s., vedoucí oddílu jógy TJ Háje Praha a zároveň je společně s manželem autorkou řady knih, článků a nahrávek o józe. Podle jejích slov nám jóga otevírá bránu k poznání sebe sama i našeho místa ve světě.

Jaké má jóga přínosy?

Co se týče tělesného zdraví, cvičení jógy nám pomáhá posilovat svaly a celkovou fyzickou sílu, zlepšuje flexibilitu, koordinaci těla a v neposlední řadě podporuje správné držení těla a snižuje tak zdravotní rizika, jako jsou například časté bolesti zad. Některé jóga pozice a dechová cvičení dokonce podporují činnost vnitřních orgánů, například mohou vést ke zlepšení trávicího procesu.

Jóga má významný vliv na duševní zdraví a celkovou vnitřní pohodu člověka. Představuje účinný nástroj ke snížení stresu a vnitřního napětí, přičemž dlouhodobým praktikováním jógy můžeme docílit větší odolnosti vůči situacím, které v nás vyvolávají tyto nežádoucí stavy. Praxe jógy nám v neposlední řadě pomáhá podpořit emoční stabilitu a spolu s meditací a dechovým cvičením může zlepšit schopnost soustředění.

S jógou začněte kdykoliv!

Jógu může praktikovat každý, a to bez ohledu na věk. Jóga má navíc více forem, od fyzicky náročnějších po pomalejší a relaxační, a každý se tak může najít v něčem jiném. Mezi nejznámější styly patří například Ashtanga jóga, Vinyása jóga, Hatha jóga, Power jóga nebo Bikram jóga.

,,Některé postupy a cviky fyzického charakteru jsou vhodné také pro děti, ale jde spíš o herní prvky či tvořivé využití určitých postupů z jógy, například pro dýchání, zklidnění či pohybovou dovednost. U dětí nejde o poznání. Cvičit lze také s lidmi upoutanými na lůžko, lidmi v terminálním stádiu nemoci, lidmi s různými zdravotními omezeními a podobně,“ upřesňuje Knaislová.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

,,Cvičit lze s těmi, kteří preferují tělesnou schránku, jako s těmi, kteří hledají duchovní cestu. Cvičení je vhodné pro extroverty i pro introverty. Jóga sama člověku ukáže, je-li připraven. Jediné, kdy není vhodné začít cvičit, je akutní stav nemoci, například nástup chřipky. A zvláštní přístupy panují pro cvičení s lidmi, kteří jsou psychicky nemocní,“ dodává.

Kde začít?

Jógu lze praktikovat z pohodlí domova za pomoci online lekcí a programů nebo jógových knih, které vám poskytnou užitečné informace jak o technikách jógy, tak o samotné filozofii. Nicméně, nejjednodušší způsob, jak s jógou začít, je navštívit kurz nebo workshop pod vedením kvalifikovaného instruktora, který vám přímo na místě poradí se správnou technikou, bezpečností a poskytne vám hlubší porozumění principům jógy.

Zároveň, pokud jste dříve trpěli nebo trpíte nějakým zdravotním omezením a nejste si jisti, zda je pro vás jóga vhodná, je na místě konzultace s vaším lékařem.

Sdílet

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *