Zdroj: Kytarový festival Mikulov

Kytarový festival Mikulov: Poznejte svět klasické kytarové hudby a jeho přední představitele

Obec Mikulov ožije návštěvou významných umělců a reprezentantů světa klasické kytarové hudby. Již 34. ročník Kytarového festivalu Mikulov, který patří k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celé střední Evropě, přinese jak koncertní vystoupení slavných osobností, tak přednášky, semináře, výstavy a výuky v mistrovských třídách.

Letošní ročník Kytarového festivalu bude probíhat v týdnu od 4. 7. do 10.7. ,,Festival se snažíme držet v duchu předchozích 33 ročníků. Co je ale letos speciální? Velký počet účastníků a téměř tři roky jsme se kvůli koronaviru neviděli, takže radost z opětovného setkání je obrovská,‘‘ uvádí Petra Poláčková z organizačního týmu Kytarového festivalu Mikulov.

Posláním festivalu je prohloubení vzdělání českých účastníků, rozšíření jejich uměleckého rozhledu, představení domácímu i zahraničnímu publiku špičkových osobností světa klasické kytary a zprostředkování nejnovějších informací z oblasti tvorby a interpretace kytarové hudby. Cílem festivalu je také umožnit nastupující umělecké generaci profesionální pódiovou praxi.

Zdroj: Kytarový Festival Mikulov

Festival každoročně navštěvují jeho aktivní účastníci, a to především z řad posluchačů konzervatoří, vysokých hudebních škol a univerzit. Jsou mezi nimi také učitelé základních uměleckých škol a konzervatoří či amatérští zájemci z ČR i ze zahraničí.

Zavítejte i do mistrovské třídy

Aktivní účastníci mohou navštívit především výuky v takzvaných mistrovských třídách. Výuky vedou renomovaní pedagogové působící zejména na zahraničních vysokých uměleckých školách a univerzitách. Dále budou v rámci festivalu probíhat zkoušky kytarového orchestru složeného z účastníků festivalu, dále semináře, přednášky s kytarovou tématikou a prodejní výstavy mistrovských kytar a příslušenství, hudebnin, knižních publikací a hudebních CD a DVD.

Italský umělec Carlo Marchione (zdroj: Kytarový Festival Mikulov)

Pro veřejnost si festival přichystal bohatý program zahrnující devět koncertů v prostorách mikulovského zámku. ,,Návštěvníci se mohou těšit na dvacet umělců z jedenácti různých zemí. Také na kytaru v sólovém či komorním obsazení, zároveň zazní i renesanční loutna či kytara v duu s houslemi. Taktéž se návštěvníci mohou těšit na krásné prostory mikulovského zámku, prosluněné dny, krásné západy slunce nad Mikulovem a skvělé víno,‘‘ dodává Poláčková.

Sérii koncertů zahájí v mikulovském zámku italský umělec Carlo Marchione. V následujících festivalových dnech pak vystoupí například jeden z nejuznávanějších kytaristů Zoran Dukić, významný loutnista Hopkinson Smith, nebo klasický kytarista Judicaël Perroy, který má na svém kontě mnoho hudebních cen. Naši českou scénu bude reprezentovat světový kytarový virtuos Štěpán Rak, který je mimo jiné skladatelem a profesorem na pražské Akademii múzických umění.

Přesný harmonogram koncertů a další informace o průběhu festivalu naleznete na oficiálních webových stránkách.

Pokud chcete festival podpořit, připravili jsme si pro vás speciální akci s Pomocníkem od 4.7. do 10.7. 2022, díky které poputují festivalu peníze i bez nákupů. Pro více informací klikněte ZDE.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *