zdroj: pixabay.com

Svoboda zvířat zahájila kampaň pro ukončení pokusů na zvířatech v celé EU

Svoboda zvířat v České republice zahájila kampaň evropské občanské iniciativy. Jejím cílem je zachování zákazu testování kosmetiky na zvířatech a přijetí plánu na postupné ukončení pokusů na zvířatech v celé EU. Od začátku září ji podepsalo přes 225 tisíc lidí, z toho 40 tisíc z České republiky.

Nedávné požadavky Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) ohrožují zákazy pokusů na zvířatech. Agentura navrhuje nové testování na zvířatech u složek, o nichž je již známo, že jsou bezpečné. Spotřebitelé tyto složky bezpečně používají a v továrnách se s nimi zachází již mnoho let. ECHA dokonce navrhuje nové testování i u složek, které se používají výhradně pro kosmetické účely.

Pokud tento návrh vejde v platnost, mohou být testům podrobené další miliony zvířat. „Díky evropské iniciativě můžeme přimět rozhodující činitele, aby ochránili průlomové zákazy a zajistili kroky k definitivnímu ukončení utrpení zvířat v laboratořích EU,“ uvádí Barbora Bartušková Večlová, předsedkyně spolku Svoboda zvířat. V roce 2004 Evropská unie zakázala testování kosmetických výrobků na zvířatech. V roce 2009 zakázala testování kosmetických přísad, a nakonec v roce 2013 zakázala prodej kosmetiky, která byla testována na zvířatech.

Počet pokusných zvířat klesá pomalu

Svoboda zvířat uvádí, že pokusy na zvířatech způsobují tvorům utrpení a přináší nepřesné a zavádějící výsledky. Často se využívají jen ze setrvačnosti a kvůli nedostatečnému prosazování jiných metod ze strany úřadů. Podle ochránců klesá počet pokusných zvířat pouze o 2 % za rok. „Nedávno zveřejněné statistiky EU znovu dokazují, že počet pokusů na zvířatech v čase klesá jen nepatrně a stále probíhají i pokusy, k nimž existují alternativy bez zvířat. To se musí změnit,“ doplňuje Bartušková Večlová. Metody pokusů bez zvířat přináší přesnější a rychlejší výsledky a mohou být i levnější.

Podle organizace Svoboda zvířat selhává u lidí 9 z 10 testovaných léků, které jsou úspěšné u pokusných zvířat.

Testování zvířat v České republice

Navzdory dostupnosti metod bez testování na zvířatech a důrazného doporučení Evropského centra pro validaci alternativních metod je Česká republika jedním ze šesti členských států, které stále užívají myši k produkci protilátek na léčbu infekčních chorob. Podle zveřejněné tabulky Ministerstva zemědělství, které vede evidenci zvířat použitých k pokusným účelům, se počet užívaných laboratorních myší vyšplhal za loňský rok na více než 60 tisíc. Nejvíce pokusů probíhá na hlavonožcích, jejichž množství činí 115 tisíc. Mezi další zvířata používaná na pokusy patří kur domácí s počtem 20 tisíc za minulý rok nebo králík domácí, u něhož však počet pokusů klesá.

Evropskou občanskou iniciativu můžete podepsat zde.

Organizace také zveřejnila emotivní video, které se v poslední době stává na sociálních sítích virální. Známé osobnosti na něm sledují autentické záběry z pokusů na zvířatech a vy se můžete podívat na jejich reakce.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

  1. Honza1616 Odpovědět

    ukončí se testování na zvířatech a vše se bude testovat rovnou na lidech stejně jako vakcíny a léky na COVID :))

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *