Zdroj: Martin Hvězda pro Czech Roundnet

Znáte Roundnet? Jeden míček, kulatá síťka a neomezené možnosti

Rozhodli jste se v novém roce začít sportovat a hledáte rychlý, zábavný a návykový sport? Představujeme vám roudnet, nový sport, který má jednoduchá pravidla a zahraje si ho každý. K tomu všemu stačí jeden Spikeball set, čtyři hráči a louka, zahrada nebo tělocvična. Tento sport u nás zastřešuje Česká roundnet asociace, která sdružuje všechny, které tento sport baví, ať už na profesionální či amatérské úrovni.

Podle asociace se v Česku tomuto sportu věnuje opravdu aktivně přibližně 200 hráčů, rekreačně pak stovky až tisíce. Roundnet se naučíte velmi rychle a po chvíli už můžete hrát dlouhé a zábavné výměny. To je opravdu největší výhoda. A pak také nemusíte platit za žádné pronájmy, prostě vezmete set a jdete ven, žádné jiné vybavení není třeba. Stačí vám tři kamarádi, nepotřebujete dávat do kupy celý tým,“ říká členka asociace Gabriela Myšáková.

Roundnet je vhodný pro ty, co alespoň trochu ovládají míčové nebo raketové sporty, jsou pohybliví a rádi se učí novým věcem. Mezi „talenty“ patří volejbalisti, tenisti nebo hráči squashe. Není moc vhodný naopak pro ty, kteří mají rádi klid a pohodovější tempo. Roundnet je o rychlosti a hbité reakci.

Spikeball nebo roundnet?

Orientace v názvech by mohla být pro začátečníky trochu složitější. Víte třeba, kdo je to observer? „Na začátku všeho byl Spikeball – označení pro konkrétní set, na kterém se hrálo a současně jméno výrobce, které je certifikované. Po čase ale začaly vznikat i jiné značky prodávající stejné vybavení a bylo potřeba vytvořit všeobecný název sportu, a tak vznikl roundnet. Tedy jdete si zahrát roundnet na Spikeball set nebo kterýkoliv jiný set. Co se týče observerů, ti jsou něco jako rozhodčí, liší se ale v tom, že vyřknou své až po tom, co je o to hráči požádají. Hráči se tedy jako první dohadují mezi sebou a při nejasnostech pomáhá observer,“ vysvětluje terminologii Myšáková.

Stručná pravidla

Ukázku můžete vidět ve videu níže.

  1. 2 na 2 hráče, Spikeball set uprostřed.
  2. Hra začíná nadhozením a odpalem míče na síť (nataženou dlaní stejně jako při volejbale) na protihráče stojícího na opačné straně setu. V tu chvíli se stírají pevné pozice hráčů, pohybovat se můžete kdekoliv kolem setu.
  3. Protihráč má k dispozici maximálně 3 doteky než míč odpálí na síť tak, aby ho druhý tým nedokázal zpracovat. Výměna probíhá dokud někdo z týmu míč nepokazí.
  4. Bod se počítá, pokud míč dopadne na konstrukci setu (rimmer), na zem nebo se dvakrát po sobě dotkne sítě.

Zaujal vás tento sport? Stačí se přijít podívat na trénink, který asociace pořádá každou středu v Praze, případně i na menší skupiny po celé republice, kde rádi nové tváře uvidí. Vše potřebné najdete na stránce Přidej se k nám.

Česká roudnet asociace vznikla v roce 2019 a je oficiálně podporovaná organizací SRA (Spikeball Roudnet Association recognized). Asociaci můžete podpořit svým nákupem na Givtu.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *