Zdroj: Korfbal klub Brno

Tak trochu jiný basketbal nabírá na popularitě. Seznamte se s korfbalem

Sport, o kterém jste nejspíš ještě neslyšeli, a přitom jeho historie sahá až do počátku minulého století. Tehdy chtěl nizozemský učitel Nico Broekhuijsen vymyslet hru, kterou by mohly hrát děti ve společných hodinách tělocviku. Vznikl tak jediný týmový míčový sport na světě, ve kterém hrají muži i ženy na jednom hřišti. Korfbal pak do Česka doputoval na začátku devadesátých let.

Pravidla korfbalu jsou poměrně blízká basketbalu. Základním cílem je také vhodit míč do koše, najdeme zde ale několik výrazných rozdílů. Kromě toho, že jsou koše vyšší a nemají desku, mohou se hráči pohybovat i v prostoru za nimi. Zároveň je dovoleno pohybovat se pouze bez míče, po obdržení přihrávky se musíte zastavit a míč odehrát.

„Balon vám nikdo nesmí vzít z ruky, pouze když je v letu. Korfbal má také speciální pravidlo, které zároveň snižuje výhodu vysokých hráčů, které je v basketbalu evidentní. Ve chvíli, kdy má útočník míč a obránce je od něj na vzdálenost ruky, tak útočník nesmí vystřelit. Všichni se musí neustále hýbat a snažit se zbavit svého obránce,“ vysvětluje zvláštnosti sportu předseda Korfbal Klubu Brno Ondřej Fridrich. Ten se věnuje korfbalu už více než pětadvacet let a nyní vede jeden z nejúspěšnějších klubů v České republice. Důkazem mohou být tři mistrovské tituly za posledních pět let. 

Rovnoprávnost je základ

Nejvýrazněji se korfbal odlišuje od ostatních sportů svým rovným přístupem k ženám i mužům. Na obou stranách hřiště totiž nastupuje vždy osm hráčů, z toho čtyři ženy a čtyři muži. „Muži a ženy jsou zastoupeni v obou týmech rovnocenně a zároveň může kluk bránit pouze kluka a holka holku, takže tam nehrají takovou roli fyzické předpoklady,“ doplnil Fridrich s tím, že nejdůležitější je u hráčů vždy pohyblivost, šikovnost a taktické myšlení.

Právě rovnoprávnost je to, co uslyšíte od hráčů korfbalu nejčastěji. „Atmosféra, které je ve smíšeném týmu, je naprosto unikátní. Nezažijete ji nikde jinde,“ říká Fridrich, který hrál několik let aktivně fotbal třeba za Zbrojovku Brno. 

S korfbalem kolem světa

Korfbalu se v České republice věnuje jen bezmála 2000 aktivních hráčů. Navzdory tomu, že je tento sport u nás relativně neznámý, ve světě se těší velké oblibě. „Na rozdíl od těch velkých sportů, není takový problém dostat se do světa. Moji spoluhráči z reprezentace byli třeba v Číně, Jihoafrické republice, v Kolumbii nebo na Tchaj-wanu. Hraje se po celém světě a máte obrovské příležitosti,“ uzavřel Ondřej Fridrich.

Korfbal Klubu Brno, který letos slaví třicet let své existence, můžete přispět svým nákupem přes Givt.cz 

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *