Zdroj: freepik.com

Nutnost operace a sterilizace při změně pohlaví? Je to nehumánní, upozorňuje organizace Transparent

Trans lidé v Česku při úřední změně pohlaví musí podstoupit přeměnu pohlavních orgánů a sterilizaci, nařizuje to občanský zákoník. Sdružení Transparent upozorňuje, že taková povinnosti je nehumánní a přežitá a zároveň na ní většina evropských států netrvá. Proč stát vyžaduje při změně pohlaví sterilizaci? A může se tato praxe změnit?

Práva trans lidí v Česku

„Změna pohlaví člověka nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů,“ píše se dnes v občanském zákoníku. Trans lidé, kteří chtějí změnit své úřední pohlaví, tedy musí podstoupit sterilizaci, což znamená odstranění pohlavních orgánů jako jsou varlata nebo děloha a vaječníky. Česká republika je jedním z mála států Evropské Unie, který při procesu změny pohlaví sterilizaci vyžaduje. Mapu, která ilustruje přístup evropských států k této problematice, najdete tady. Organizace Transparent upozorňuje, že celý proces změny pohlaví v České republice je nesmyslně komplikovaný a podle nich by český zákon neměl nikomu nařizovat operaci jako podmínku při změně dokladů.

Podle Transparentu vyžadování sterilizace znamená velmi vážné lékařské zákroky a zásahy do lidského organismu. „Sterilizace je zásahem do práv na rodinu a práv na zdraví a zásah do tělesné autonomie a integrity,“ uvedl Viktor Heumann z organizace Transparent v pořadu radia Wave Přes čáru. Zároveň dodává, že o úřední změnu pohlaví bez nutnosti operace stojí řada trans osob. „Pro spoustu lidí je mnohem důležitější sociální role a přechod z jedné sociální role do druhé, bez toho aniž by museli prodělávat operativní zákroky. Ale stát nás k tomu nutí,“ říká Heumann. Odpůrci úřední změny pohlaví bez nutnosti operace často argumentují tím, že pak nastanou situace, kdy budou mít lidé v občanském průkazu uvedené jiné pohlaví, než jaké mají genitálie. Podle Heumanna ovšem taková situace už v Česku je, jen se o ní moc nemluví. Operací je u změny pohlaví celý set, nejde jen o jeden zákrok a Viktor Heumann říká, že ne vždy dochází k takovému „přeoperování“, jak si lidé představují.

Změna je možná?

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2017 rozhodl, že vyžadovat ke změně pohlaví odstranění pohlavních orgánů a sterilizaci je v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech. Tento výklad Evropské úmluvy je závazný i pro Česko a Ústavní soud momentálně posuzuje, jestli v této věci dodržujeme mezinárodní závazky. Sdružení Transparent úřední změnu pohlaví bez nutnosti sterilizace podporuje, více se dozvíte například v tomto videu.

Komentáře

  1. Susanna Odpovědět

    Nehumanní je dovolovat biologickým mužům, kteří dostanou papír na to, že jsou „ženy“ se se svým nádobíčkem producírovat v prostorech, kam nemá muž přístup. Je správné, že změna pohlaví je dovolena jen po operaci. Přeci jsou ve špatném těle, ne? Nechápu, proč chtějí zachovat pohlaví, které přeci k nim nepatří. Je to pak celé na hlavu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *