Psychoterapeut Petr Fabián a cesta k sobě. Pijavice opět zní éterem!

Ředitel terapeutické linky Sluchátko a psychoterapeut Petr Fabián popisuje, proč se lidé po pandemii nevrátí ke starému způsobu života nebo proč může být nemoc ozdravný proces pro celou rodinu. A probíráme s ním i to, proč je mu blízký postoj, že jeho vědomosti a dovednosti nejsou jeho majetek a mají sloužit světu.

V České republice ještě stále panuje paternalistický přístup. Ještě máme ten postoj, že chodíme s nemocí k lékaři a on je tady od toho, aby nás uzdravil. A můžeme si připadat jako stroj, který potřebuje nějaký servis. Tohle si myslím, že už mnohé státy opustily. A daleko více vtahují člověka s tím, že zdraví je jeho záležitost. Je i důležité pídit se po původu nemoci než jen léčit symptomy. A na to je právě zajímavá psychoterapie. Docela často s lékaři řešíme, že pacient má veškerá vyšetření v pořádku, ale nechce připustit, že problém nemusí být fyzického charakteru.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *