O pandemii, alkoholu a české společnosti s adiktologem Jiřím Zatřepálkem

S odborným ředitelem terciální prevence Mgr. Jiřím Zatřepálkem z organizace Magdalena, o.p.s, jsme mluvili o tom, jak on sám držel Suchej únor anebo proč spouštěčem závislosti není jen stres nebo frustrace. Zazní i test, jak člověk pozná, že má s alkoholem problém. A povykládá i o tom, co uvádí svým pacientům jako největší úspěch života.

“Když slyším slovo pandemie, tak se mi vybaví přetížení kolegové. Každý den nebo ob den nám volal nějaký klient, který byl stabilizovaný, který abstinoval a který se v souvislosti s pandemií “rozpil”, tedy došlo k recidivě. V tomto směru se mi vybaví náš personál, který zažíval perné chvilky. Klienti během pandemie ztratili režim, ztratili smysl života. Uchýlili se k tomu, co dobře znají, co jim přináší alespoň krátkodobý a rychlý pocit úlevy. A tím je návyková látka. Spousta lidí řešila existenční problémy. Lidé měli úzkosti, jak pandemii zvládnou. Nikdo nevěděl, co bude. Nevěděla to naše vláda, nevěděl to nikdo na světě. Pacienti řešili, jestli budou mít na nájem, jestli budou mít co jíst, jestli nepřijdou o někoho blízkého. Asi jako většinová společnost. Člověk, který má problém se závislostí, patří do většinové společnosti. Závislost si nevybírá.”

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *