Parta mediků léčí v Ugandě. S Petrem Janotou o Emoteru

Hostem epizody je medik Petr Janota, spoluzakladatel neziskové organizace Emoter a školitel v organizaci Loono. Dozvíte se, proč Petr vidí smysl v tom naučit lidi pomáhat si svépomocí,  jak Loono zachraňuje lidské životy v Čechách a dostaneme se i k tomu, jak si představuje svou ordinaci.

V Česku je zdravotní systém velice dobrý. Pokud se mi něco stane, budu v Praze, tak je tady záchranka do pár minut. Pomůžou mi, odvezou mě do nejbližší nemocnice. A dostane se mi náležité péče. Pojištění má u nás skoro každý, protože je to povinnost. Což jsou věci, které jsou v Ugandě nepředstavitelné. Tam si člověk za všechno musí platit. I když by se to mělo oficiálně platit ze státního rozpočtu. Neoficiálně to funguje tak, že kdo nemá peníze, tak se k péči nedostane. Nemocnice znemožní chudý lidem, aby dostali jakoukoliv péči. V odlehlých oblastech není ani možné jít k doktorovi se zánětem močových cest. Lidé si to na jednu stranu nemohou dovolit, na druhou stranu by tam šli několik hodin nebo dní.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *