Rýza Blažejovská a život s migrénou. Další díl Pijavic

Se zakladatelkou organizace Migréna-help Rýzou Blažejovskou mluvíme o tom, jak dlouhá cesta vede k tomu, aby veřejnost ale i sám nemocný brali onemocnění vážně, zazní, jaká je nejnovější léčba migrény a dozvíte se i proč migréna může vést k větší moudrosti.

Sama jsem podceňovala migrénu, tak jak ji podceňuje velká část společnosti. Kvůli tomu jsem se velmi dlouho nedostala ke kvalitní a účinné léčbě. Sama jsem nedokázala správně pracovat se záchvaty, často jsem to brala jako prohru, že jsem zase dostala záchvat migrény. Že si za to můžu sama. Že jsem udělala nějakou chybu, že jsem málo odpočívala. A to byl výsledek tzv. sebestigmatizace, která vychází z veřejné stigmatizace onemocnění. Je to spojená nádoba. Informovanost je zásadní nejen u veřejnosti, ale i u pacientů. Aby rozuměli tomu, co se jim děje. Co to onemocnění všechno obnáší. Zažívají celou řadu symptomů, které k migréně nepřímo patří, ale o ni o tom nevědí. Zároveň je to ale i důležitost léčby a úpravy životního stylu. To je podstatné, aby člověk lépe žil a snižovalo to zátěž na jeho život.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *