Zdroj: jcomp (freepik.com)

Léto nekončí! Tipy na udržitelný turismus v Čechách

Podle článku publikovaném v roce 2018 v časopise Natural Climate Change má globální cestování na svědomí 8 % emisí skleníkových plynů. Zároveň způsobuje mnoho dalších environmentálních a sociálních dopadů, které lokálním komunitám ne vždy prospívají. Někdy se také mluví o overtourismu (česky nadměrný nebo přílišný turismus), což označuje stav, kdy příliš mnoho návštěvníků zatěžuje místní komunity a životní prostředí. Podle Světové organizace cestovního ruchu cesty do oblíbených turistických destinací rok od roku po celém světě stoupají. Jak tedy plánovat dovolenou tak, aby co nejméně zatěžovala životní prostředí, místní ekonomiky a obyvatele? Pár tipů na udržitelnou dovolenou nám nabízí i české neziskové organizace a nadace.

Kam na výlet a na dovolenou v Čechách?

  • Na výlet po turistických značkách můžete vyrazit po vlastní ose, nebo se můžete přidat ke Klubu českých turistů. Klub připravuje výlety nejen v létě, ale po celý rok, stačí si jen vybrat, kam byste chtěli. Celý kalendář najdete tady.
  • Udržitelnou turistikou se zabývá i Nadace Partnerství, která na svých stránkách přináší spoustu tipů pro uvědomělé cestovatele. Můžete vyrazit třeba na jižní Moravu, která je ideální místo pro dovolenou na kole při které zároveň můžete vychutnat vína místních vinařů.
  • Dalším tipem na cyklovýlet je třeba Labská stezka, jedna z nejkrásnějších cyklotras v Evropě.
  • Pokud se chcete o udržitelném turismu a zdravé krajině něco dozvědět, Nadace Partnerství nabízí i seminář, jak zlepšit krajinu v místě, kde žijete a začít s udržitelným turismem přímo ve vaší obci.

Labská stezka; zdroj: Nadace Partnerství

Co je udržitelný turismus?

Všechny formy turismu mohou být udržitelné, záleží jen na tom, jakým způsobem naše cesty plánujeme. Udržitelný turismus je takový způsob cestování, který bere ohled na svůj současný i budoucí enviromentální, ekonomický a sociální dopad, což zahrnuje například dopad cestovního ruchu na životní prostředí a volnou přírodu a i na místní komunity a ekonomiky. Jedním ze způsobů udržitelného turismu je například ekoturismus, který je, jak shrnul Larry M. Stumpp, poradce americké organizace Citizens Democracy Corps a velký propagátor udržitelného turismu pro časopis Veronica, pravděpodobně nejdynamičtěji se rozvíjející sektor turistiky na celém světě. Ekoturismus je cestování, při kterém objevujeme krásy přírodních oblastí a chráněných území, ovšem s ohledem na místní obyvatele a životní prostředí.

Podle Stumppa je v České republice potenciál ekoturismu a udržitelného turismu velký, ale ne vždy bývá naplňován: „Mluvím-li o negativních vlivech masové turistiky, vyvstává mi především příklad Moravského krasu. Viděl jsem typické autobusové zájezdy, které z parkoviště proběhly jeskyněmi, použily toalety, nastoupily zpátky do autobusu a vracely se do Prahy či do Vídně. Taková turistika přináší možná víc negativní než pozitivní ekonomický výsledek. Vstupné, které turisté takto utratí, nestačí ani kompenzovat znečištění vody a vzduchu, které zájezd v kaňonu způsobí,“ říká Stumpp a dodává, že například české turistické značení je velmi rozsáhlé a je jednou z možností, jak udržitelný turismus dále rozvíjet.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *