Zdroj: Kokoza.cz

Domácí kompostování pro všechny. Klidně i v bytě!

Podle organizace Kokoza třídíme organický odpad ze všech druhů odpadu nejméně, přitom se dá velmi snadnou využít a vrátit do půdy. Myslíte si, že se pro vás domácí kompostování nehodí, protože bydlíte v bytě bez zahrady? Omyl, bioodpad můžete recyklovat i ve vaší kuchyni.

Žížaly do každé domácnosti

Na domácí kompostování se skvěle hodí vermikompostér. Jde o dvě nebo více nádob nad sebou, ve kterých se organický odpad rozkládá pomocí kalifornských žížal. Domácí vermikompostér nesmrdí a klidně ho můžete mít přímo v bytě, protože není moc náročný na prostor a snese teploty asi do 25 °C. Jeho používání je velmi jednoduché, zkrátka do něj dáváte organické zbytky z vaší domácnosti. Žížaly jsou navíc schopné vydržet i několik dní o samotě a bez přísunu bioodpadu. Z vermikompostéru také získáte hnojivo, kterému se říká žížalí čaj. Organické zbytky totiž obsahují hodně vody, která stéká do dolní nádoby vermikompostéru. Žížalí čaj je výborné hnojivo pro pokojové rostliny, kterým v květináčích v bytě často chybí dostatek živin.

Navíc si můžete pořídit vermikompostér, který je nejen funkční, ale i estetický. Organizace Kokoza ve spolupráci s českých designérem Jiřím Pelclem a firmou Plastia vymyslela vermikompostér, který dokonce získal ocenění v produktovém designu Red Dot Award.

Když nechci kompost v kuchyni

Organické zbytky můžete separovat i v případě, že kompostér u vás doma nechcete. V roce 2019 vstoupila v platnost vyhláška, která nařizuje obcím, aby celoročně zajišťovaly sběr rozložitelného komunálního odpadu. Obyvatelé měst a obcí tedy mohou bioodpad třídit například do sběrných kontejnerů a nádob rozmístěných po městě nebo je odvážet na sběrný dvůr. Nejlepší je zjistit přímo na stránkách obce, jakým způsobem je sběr zajišťován právě u vás. Například Brno a Olomouc mají ve městě rozmístěné hnědé kontejnery na bioodpad. V takovém případě je to jednoduché, stačí si do kuchyně pořídit uzavíratelnou nádobu, do ní třídit organické zbytky a jednou za čas je odnést vyhodit do kontejneru.

Proč a jak kompostovat?

Organizace Kokoza uvádí, že bioodpad tvoří asi 40 % směsného odpadu. Směsný komunální odpad putuje nejčastěji do spalovny nebo na skládku, organické zbytky tedy rozhodně nevytvoří kompost a nemohou být znova využity. Kompostováním naopak získáme přírodní hnojivo a můžeme organický odpad vrátit zpátky do půdy. Do domácího vermikompostéru nebo městského kontejneru můžeme vyhazovat zbytky od ovoce, zeleniny a květin, kávovou sedlinu a čajové lístky, posečenou trávu nebo větve, štěpku a kůru. Kompostu ani kalifornským žížalám naopak neprospívá, když do kompostu dáváme zbytky masa a mléčných výrobků a samozřejmě plasty, sklo a kovy.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *