Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Máte už virtuální herbář? Zavedením zelené infrastruktury pomáháme čelit klimatické změně

Extrémní projevy počasí způsobené globální změnou klimatu jsme mohli zaznamenat zejména v horkých letních měsících. Vlny veder a jejich negativní dopady sužují zejména městské oblasti, které se svoji teplotou výrazně liší od okolního prostředí. K ochlazení měst a dalším užitkům může pomoct zavedení takzvané zelené infrastruktury. Jak můžete pomoct se zavedením? 

Klimatická krize zvýšila průměrnou globální teplotu a způsobila stále častější teplotní extrémy. Vysoké teploty mají vliv na mnohé aspekty života lidí. Především ve městech je pak teplota až o několik stupňů vyšší než v okolní krajině, což se podepisuje na kvalitě života obyvatel.

Na vině je velká koncentrace budov, lidí a automobilů, také velké množství asfaltových a betonových ploch, a hlavně nedostatek zeleně, která pomáhá zlepšit celkovou ekologickou kvalitu krajiny.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Čelit důsledkům klimatické změny pomáhá projekt LIFE Tree Check, který koordinuje Nadace partnerství – největší česká environmentální nadace. Projekt pomáhá posilovat zelenou infrastrukturu ve městech střední Evropy a zároveň poskytuje možnosti edukace a podpory v dané oblasti.

Pomáhejte i vy!

V rámci projektu LIFE Tree Check vznikla i mobilní aplikace, díky které se můžete nejen dozvědět více informací o přírodě a životním prostředí, ale zároveň napomůžete zchladit naše města. Jak to funguje?

Díky aplikaci Tree Check můžete skenovat a sbírat stromy do svého virtuálního herbáře. Systém s umělou inteligencí z fotografie rozpozná, o jaký druh rostliny se jedná, a poskytne vám informace o tom, kolik daný druh vypaří vody, jaký poskytne stín a nakolik dokáže zchladit rozpálenou ulici. Vše funguje na principu 3D scanneru, který využívá vestavěnou kameru ve vašem telefonu.

Na základě zachycených bodů na fotografii dokáže umělá inteligence změřit obvod kmene stromu a tím určí jeho charakteristické znaky, jakými jsou velikost stromové koruny a listové plochy. Zároveň budete mít možnost získávat odměny zaléváním svých stromu, které máte ve svém herbáři.

Více informací o záměru projektu a aplikaci Tree Check se dočtete na jeho webových stránkách. Mimo jiné zde naleznete informace o tom, jak sami můžete přispět místu, ve kterém žijete a jak může přispět vaše město.

S rostoucí velikostí měst klesá možnost jejich ochlazování z okolní volné krajiny

Zelená infrastruktura je konceptem, který pomáhá zmírnit dopady klimatické změny, a to důsledným umisťováním zeleně ve všech možných podobách. S rostoucí velikostí měst klesá možnost jejich ochlazování z okolní volné krajiny. Ve městech tak často chybí zeleň, která dokáže účinně ochladit okolí odparem vodní páry a zastíněním. Také se můžeme setkat s pojmem modro-zelená infrastruktura, která zahrnuje i vodní prvky.

Více zeleně = lepší fyzické i duševní zdraví

Zelená infrastruktura dokáže zajišťovat více funkcí a přínosů. Pomáhá zvýšit biodiverzitu, aneb biologickou rozmanitost, dále také kvalitu půdy a stav podzemní vody. Zároveň dokáže čelit erozi a omezit znečištění ovzduší, či zmírnit riziko přívalových povodní. Dále se můžeme bavit i o estetické funkci, kterou zelené plochy a vodní prvky přinášejí danému území, s čímž se pojí i pozitivní vliv na duševní a fyzický stav člověka.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *