Zdroj: Společnost Podané ruce

V Afghánistánu propuká humanitární krize. Jak mohu pomoci?

Hnutí Tálibán má kontrolu téměř nad celým Afghánistánem. Řada států včetně České republiky ze země evakuuje diplomatické pracovníky a tlumočníky, kteří pracovali pro armádu. Organizace UNHCR varuje před rozvíjející se humanitární krizí a generální tajemník OSN vyzývá všechny země k solidaritě s afghánskými uprchlíky. Ve světových i českých médiích se objevují znepokojující videa a fotografie z kábulských ulic a letiště. Pokud chcete pomoci, přinášíme tipy na neziskovky, které se situaci v Afghánistánu dlouhodobě věnují.

Podané ruce

Sdružení v Afghánistánu realizovalo projekt Breaking the circle, který měl pomoci rozvoji služeb pro drogově závislé. Tento projekt už je ukončený a nyní se společnost Podané ruce snaží pomoci bývalým kolegům a jejich rodinám, se kterými spolupracovali přímo v místě. Evakuace je ovšem velmi nákladná a proto Podané ruce zveřejnily výzvu, ve které prosí o finanční dar. Více informací a přesný postup, jak darovat peníze, najdete tady.

Člověk v tísni

Tato organizace v Afghánistánu působí od roku 2001. Zaměřuje se na humanitární pomoc a na dlouhodobé řešení problémů se vzděláváním, obživou, rozvojem venkovských komunit a zvýšením kvality života obyvatel. V současné době Člověk v tísni z Afghánistánu své zahraniční pracovníky stáhnul, na místě však zůstávají místní zaměstnanci. Tomáš Kocian, který má v organizaci na starost humanitární projekty na Blízkém východě uvedl, že organizace momentálně musela přerušit rozvojový program, který v zemi realizovala, ale podle vývoje situace plánuje rozběhnutí humanitárních programů. Více si o aktivitách Člověka v tísni můžete přečíst tady a na celou organizaci a její projekty můžete přispívat zde.

Vlčí máky

Vlčí máky realizují kampaň za záchranu tlumočníků Armády České republiky, kteří spolupracovali s našimi vojáky nasazenými v afghánské misi. České Ministerstvo vnitra v roce 2018 předčasně ukončilo přesídlovací program pro afghánské tlumočníky a v situaci, kdy kontrolu nad zemí převzal Tálibán, hrozí těmto tlumočníkům podle organizace Vlčí máky smrt. Petici za záchranu tlumočníků, kterou podepsal například bývalý armádní generál Petr Pavel nebo Tomáš Petříček, bývalý ministr zahraničí, můžete podepsat tady.

Lékaři bez hranic

Tato mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace v Afghánistánu stále udržuje všechny své zdravotnické projekty, konkrétně v provinciích Herát, Kandahár, Chóst, Kundúz a Hílmand. Lékaři bez hranic působí v Afghánistánu od roku 1980 a zaměřují se hlavně na pediatrickou péči, porodnictví a provozují také oddělení lékařské pohotovosti. Na činnost této organizace můžete přispět zde.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *