Zdroj: pixabay

Poslanci schválili zrušení kojeneckých ústavů. Pěstounská péče by se měla zlepšit

Děti mladší tří let nebude od roku 2025 možné umístit do kojeneckých ústavů. Pouze děti s těžkým postižením či větší sourozenecké skupiny dostanou výjimku a pro ně zůstane ústavní péče zachována. Jak se na vzniklou situaci dívá předsedkyně pražské neziskové organizace, která podává pomocnou ruku právě pěstounským rodinám?

Zuzana Cesneková, předsedkyně organizace Barevný svět dětí popisuje, že pro dítě je v prvních letech života zásadní mít možnost vytvořit si a dennodenně zažívat blízký bezpečný vztah se stálou dospělou osobou, která o něj pečuje a chrání jej. „Je nezbytné posilovat takové aktivity a sociální služby, které budou rodičům pomáhat posilovat jejich rodičovské kompetence tak, aby byli schopni se o své děti starat a pečovat o ně,“ říká. Na otázku, jestli je zrušení ústavů pro dítě lepší uvádí, že ústavní péče podle různých dlouhodobých výzkumů narušuje zdravý vývoj dítěte, poškozuje jeho psychický vývoj, ve velkém množství případů je zbytečná a co se finanční stránky týká, velmi nákladná. „Když se to nedaří a dítě nemůže z různých důvodů vyrůstat u svých biologických rodičů, je bezpodmínečně nutné mu zajistit možnost vyrůstat v náhradním rodinném, nikoliv ústavním prostředí,“ dodává.

Růsty odměn pěstounů

Změnu zákona podpořilo 99 ze 113 přítomných poslanců. Ti dále schválili růsty odměn pěstounů. Měly by se odvíjet od minimální mzdy, od počtu dětí a jejich zdravotního stavu. V případě, že půjde o dítě se zdravotním postižením, budou odměny o něco vyšší. Dle Zuzany Cesnekové je nespornou výhodou zrušení kojeneckých ústavů finanční stránka. Náklady na pobyt dítěte v ústavní péči stojí asi třicetkrát víc než podpůrné služby pro jeho biologickou rodinu. „Dlouhodobá pěstounská péče pak vychází zhruba třikrát levněji než péče v ústavním zařízení,“ říká.

Co bude dál?

Na zrušení kojeneckých ústavů dlouhou dobu apelovali odborníci, zástupci organizací pro ochranu lidských práv i laická veřejnost. „Umísťování nejmenších dětí je v zemí EU v současné době již raritou, Česká republika je jedna z posledních zemí, které věkovou hranici, pod kterou nelze děti do ústavní péče umísťovat, dosud neměla vůbec stanovenou,“ popisuje situaci Cesneková. Současně s ukončením činnosti kojeneckých ústavů by se měla zlepšovat pěstounská péče. Kojenecké ústavy se během příštích dvou a půl let budou moci přetvořit na ústavy, které se budou starat o děti se závažným zdravotním postižením.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

  1. BohumilaF. Odpovědět

    Dobrý den, pokud se narodí dítě, které matka odloží v nemocnici, kam to dítě půjde hned po narození? Resp. bude ho moci odložit?
    Nevzroste počet dětí, které se narodí „nechtěně“ v kontejneru nebo v igelitce v parku??
    děkuji
    Bohumila

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *