Ošetřenka zajistí zdravotní péči lidem bez domova. Zdroj: Facebook Armáda spásy ČR

Zdravotní péče pro všechny. Darujte lidem v nouzi Ošetřenku

Po úspěšné kampani Nocleženka, díky níž můžete přispět člověku bez domova na noc v teple, přichází další projekt Armády spásy. Ošetřenka slouží k poskytnutí zdravotní péče těm, kteří nemají možnost se do lékařské ordinace dostat, protože například nemají zdravotní pojištění.

Armáda spásy spustila kampaň Ošetřenka na konci května. Od té doby přispělo zhruba pět set dárců na více než 1200 Ošetřenek. Jeden takový poukaz stojí 250 korun, přičemž jich můžete zakoupit i několik najednou. Od počtu darovaných poukazů k ošetření se následně odvíjí rozsah péče, kterou je možné osobě v nouzi poskytnout.

Ošetřenka pomáhá se základními i náročnějšími vyšetřeními osob bez domova a dalších znevýhodněných lidí. Zdroj: Facebook Armády spásy ČR

Díky jedné Ošetřence mohou zdravotníci ošetřit akutní či chronické rány, vyšetřit nepojištěného pacienta, uhradit doplatek za léky nebo poskytnout základní gynekologické poradenství. Dvě Ošetřenky pak pomohou provádět preventivní prohlídky či předoperační vyšetření. Díky pěti až deseti poukazům se mohou lékaři věnovat závažnějším problémům pacienta, jako je podezření na onkologické onemocnění či cukrovku, nebo provádějí rozsáhlejší hygienické ošetření.

Nejčastějším problémem jsou kožní choroby nebo psychické problémy

Finance, kterými dárci přispějí, pomohou zejména osobám bez domova, ale i sociálně vyloučeným menšinám, osamělým seniorům či klientům azylových domů. „Ošetřenku lze uplatnit v ordinaci praktického lékaře Armády spásy,“ doplňuje k projektu tisková mluvčí spolku Tereza Melišová.

Tito lékaři ošetřují například v Domovech Přístav nebo v Ordinacích pro chudé. První z nich otevřela Armáda spásy v roce 2018 v Ostravě, na začátku letošního roku druhou v Praze a v plánu je také otevření této ordinace v Brně. Domovy Přístav jsou zařízení se zvláštním režimem taktéž v Praze a Ostravě, dále pak v Šumperku a Frýdku-Místku.

Impulsem pro vznik těchto specializovaných ordinací byla potřeba snižovat bariéry ve zdravotnictví pro lidi bez střechy nad hlavou. Ti trpí nejčastěji kožními chorobami, nemocemi horních dýchacích cest nebo přenosnými infekcemi, kromě toho se potýkají také s psychickými problémy a stávají se obětmi různých druhů násilí. K prorážení bariér mezi zdravotnictvím a těmito lidmi má pomoci právě Ošetřenka.

Ošetřenku můžete zakoupit přes portál Darujme.cz v hodnotě jednoho, či více poukazů. Ty následně mohou využít lidé bez domova ve zmíněných ordinacích u praktických lékařů Armády spásy.

Pro přímou podporu Armády spásy jsme si pro vás připravili speciální akci s Pomocníkem, která trvá od 9.6. do 15.6. 2022. Více informací se dozvíte ZDE.

Jako novinářka se nejvíce zajímám o témata ze sociální sféry a zajímavé inovace. Kromě toho si ráda zahraju na příčnou flétnu nebo objevuji nepoznaná místa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *