Práh jižní Morava slaví 20 let jízdou v tramvaji v rámci Dnů duševního zdraví

Brněnská nezisková organizace Práh jižní Morava, která pomáhá duševně nemocným lidem například v oblasti sociálního začlenění nebo bydlení, a snaží se také o destigmatizaci duševních nemocí, pořádá v Brně Dny duševního zdraví. Přinášíme vám reportáž z pátečního zahájení.

Akce začala 1.10. v 15:00 slavnostním zahájením jízdy městské tramvaje s informacemi o podpoře lidí s duševním onemocněním v Brně a Jihomoravském kraji. Případní zájemci o jízdu takovou tramvají však nemusí být zklamaní, že ji zmeškali – tramvají se totiž mohou svést na určitých linkách po celý měsíc. Na facebookové stránce organizace najdete, kterou trasou tramvaj zrovna jede. Kromě samotné galerijní tramvaje můžete také navštívit i vernisáže, semináře a workshopy, které probíhají od 4. října do 8. října v kavárně Café Práh.

Slavnostní jízdou Práh jižní Morava také slaví své dvacetileté výročí. „My máme vlastně dvaadvacet let, v roce 2019 jsme si řekli, že dvacetileté výročí oslavené v roce 2020 má něco do sebe – jenže přišel koronavirus a Dny duševního zdraví v minulém roce nemohly proběhnout,“ říká s úsměvem ředitelka organizace Blanka Veškrnová, která stála už při jejím zrodu v roce 1999. Po krátkém proslovu následuje symbolické pokřtění tramvaje. Návštěvníci si následně mohou připít šampaňským nebo se občerstvit a jsou vybídnuti k prohlídce samotné tramvaje, která později vyjede na svou první trasu.

Vnitřek tramvaje je vyplněn informačními plakáty, které nás informují o historii a vývoji organizace, ale také o tom, jak pomáhá lidem s duševním onemocněním, jak se tito lidé cítí a proč je důležité o duševních nemocech mluvit. Dozvědět se tak můžeme například co jsou to halucinace a bludy, nebo o tom, jak se Práh jižní Morava za více jak dvacet let rozrostl. Plákaty jsou zároveň doplněné motty, které souvisejí s problematikou duševních nemocí a také naráží na předsudky zdravých lidí. „Jsem především člověk, ne chodící diagnóza“ – stojí na jednom z nich. V 16:00 pak tramvaj vyráží směrem na hlavní nádraží, aby každý den po celý měsíc střídala linky a informovala cestující.  

„V listopadu 1999 jsme vytvořili první chráněnou dílnu, kde byly tenkrát pouze čtyři švadleny,“ objasňuje mi po slavnostním přípitku začátky organizace ředitelka. „V současnosti jsme největší poskytovatel služeb pro lidi s duševním onemocněním v Jihomoravském kraji a máme je velmi provázané. Tady v Brně máme dvě centra duševního zdraví spolu s Psychiatrickou nemocnicí Brno a také s Fakultní nemocnicí Brno – s psychiatrickou klinikou. Také máme několik týmů, které se zabývají například bydlením nebo pomocí v oblasti práce. Máme tři kavárny, jako Café Práh, které vzniklo v roce 2005 a patří pod naši organizaci, pracují tam lidé se zkušenostmi s duševním onemocněním. Poté Kafinet ve spolupráci s pedagogickou fakultou Masarykovy univerzity, se kterou jsme v září otevřeli také bistro,” dodává Veškrnová.

 

Práh jižní Morava se dlouhodobě věnuje destigmatizaci duševních onemocnění a to už od roku 2002, kdy začal pořádat Dny duševního zdraví, v dubnu také pořádá Měsíc bláznoství. Těmito akcemi se snaží oslovit širokou veřejnost. V jednotlivých okresech Jihomoravského kraje působí prahovské multidisciplinární týmy, jejichž součástí jsou kromě sociálních pracovníků také psychiatři, psychologové, zdravotní sestry, peer pracovníci a peer pečovatelé. Více o aktivitách neziskovky najdete na oficiální webu. 

 

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *