Zahájení Czech Open 2022

REPORTÁŽ: Do Olomouce přijely paralympijské hvězdy z celého světa. Začal závod Czech Open

Na atletickém stadionu v Olomouci tento pátek začal již 16. ročník Czech Open. Atletické závody handicapovaných sportovců pokračovaly až do sobotního dopoledne a přilákaly jak paralympijské hvězdy, tak i sportovce, kteří se snaží získat cenné body, aby se mohli ucházet o Mistrovství světa nebo klasifikaci na následující Paralympijské hry.

„Aktuálně je na Czech Open přihlášeno přes 150 para atletů z různých koutů světa. Přihlášení jsou závodníci z Bosny a Hercegoviny, České republiky, Chorvatska, Indie, Německa, UAE (Spojených arabských emirátů), Slovenska, Srbska, Rakouska, Rumunska, Maďarska a Ukrajiny. Na stadion TJ Lokomotiva Olomouc přijely i známé zahraniční hvězdy,“ říká zakladatelka Atletického klubu Olomouc a pořadatelka Czech Open 2022 Eva Kacanu, se kterou nedávno vyšel rozhovor na našem blogu. 

Zahájení Czech Open 2022

Páteční závody začaly slavnostním zahájením, kterého se účastnily výpravy sportovců z výše zmíněných zemí. Sportovce přivítali pořadatelé i sám ředitel závodu Pavel Vrzala. „Vítám všechny na Czech Open 2022, věřím, že budete spokojeni na našem stadionu a v našem městě. Náš organizační tým je připraven splnit veškerá přání. Doufám, že vše proběhne tak, abyste odjížděli z Olomouce se spoustou osobních rekordů,“ řekl Vrzala. Následně zazněly i tóny české hymny, poté se všichni odebrali na sportoviště.

Ředitel závod Pavel Vrzala zahajuje Czech Open 2022

Závody v atletických disciplínách mohly začít. Sportovci se proti sobě utkali v základních atletických disciplínách. Rivalové se proti sobě postavili v běhu, nebo jízdách na základě druhu postižení. Dále se utkali ve vrhu koulí, hodu oštěpem, diskem či kuželkou, která nahrazuje hod oštěpem v určité kategorii postižení. Proběhl i skok daleký a skok vysoký. Proti sobě vždy stáli sportovci stejného druhu postižení, pokud jich bylo v jedné kategorii málo, výsledky byly přepočítány tak, aby bylo vše v souladu s pravidly World paraathletics.

Hod oštěpem v kategorii mužů s mozkovou obrnou

Hod kuželkou, který nahrazuje hod oštěpem v kategorii kvadruplegiků

V prvním úseku se proti sobě utkaly ženy v hodu diskem, muži zase v hodu kuželkou v kategorii postižení mozkové obrny. Pozornost si však zaslouží běh na sto metrů v různých kategoriích postižených za muže i ženy. Na prvním místě se umístil Omar Bjočič z Bosny a Hercegoviny, který se účastní v kategorii nevidomých a je nadějný budoucí šampion. Omar soutěží od roku 2018, jeho asistent a parťák při běhu je Nebosja Kordič. Již letos na Chorvatsko Open si vysloužil druhé místo, v Česku se mu podařilo vybojovat zlato.

Mým nejbližším cílem je dostat se na Grand Prix v Marrákeši

„Na trati jsem se cítil velmi dobře a jsem velmi šťastný ze svého úspěchu. Tohle není poprvé, co jsem navštívil Českou republiku, ale vždy se mi tu daří. Nyní jsem v Česku již pět dní. Dnes se mi povedl běh na 100 metrů a zítra se připravuji na běh na 400 metrů. Mým nejbližším cílem je dostat se na Grand Prix v Marrákeši,“ zhodnocuje svůj výkon Omar Bjočič.

V běhu na sto metrů v kategorii nevidomí doběhl jako první se svým asistentem Omar Bjočič

Hod oštěpem v kategorii žen

V odpoledních hodinách se uskutečnily soutěže v hodu oštěpem, vrhu koulí, diskem a také štafetový běh. Kvůli vrhu oštěpem a koulí v dámské kategorii se dostavila i výprava ze Spojených arabských emirátů. V hodu kuželkou se proti sobě postavili kvadruplegici. Tato skupina byla rovněž velmi etnicky rozmanitá, v hodu soutěžili Srbové, Slováci, Němec a Češi. Zlatou příčku obsadil slovenský Marián Kuřeja a na druhém místě Aleksandar Radisic.

Na bronzovém místě se umístil držitel českého rekordu, který činí 31,07 metrů, Michal Enge. „Já bych výkon zhodnotil tak, že dneska tady byly velmi těžké podmínky, protože foukal velmi silný vítr, velký proťák, a to kuželky nemají rády. Můj výkon nebyl úplně takový, jaký jsem čekal, ale 28,5 metru také není úplně špatné. Myslím, že to byl pěkný závod, protože tady byly spousty kluků, kteří jsou ve světovém žebříčku hodně vysoko. Konkurence byla opravdu veliká a bylo to napínavé,“ ohlíží se Michal za uplynulým závodem.

Michal Enge hází 28,5 metru

Michal Enge je na stupni vítězů se svými rivaly

Czech Open je otevřený a důležitý závod pro klasifikace na soutěže světových formátů. „Tady ani tak nejde o medaile z Czech Open, ale v podstatě jde o rating. Každý sportovec musí prokázat svoje schopnosti, aby se mohl nominovat na velké závody, jako je Mistrovství světa, Evropy či Paralympiáda,“ podotýká k Czech Open 2022 Pavel Vrzala. Bohužel, v posledních letech nemáme od Paralympijského mezinárodního výboru přiklepnuté klasifikace postižení, což je celkem důležitá součást závodů. To znamená, že závodník zde nemůže získat mezinárodní klasifikaci svého postižení. Existuje panel klasifikátorů, kteří přiřadí závodníka do kategorie tak, aby závodil se sobě rovnými. Na velké závody můžete jen s mezinárodní klasifikací,“ dodává.

Czech Open se také konečně konal bez omezení. „My jsme dělali Czech Open i minulý rok, a zvládli jsme to i s opatřeními,“ říká Pavel Vrzala a dodává, že i v tomto roce měl Atletický klub Olomouc 12 medailí a doufá, že i v celém letošním roce se dostaví podobné úspěchy.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *