Zdroj: Demagog.cz

ROZHOVOR: Náchylnost voličů věřit konspiracím může Česku ublížit, říká Gongala z Demagog.cz

Jedním z velkých problémů současné společnosti jsou dezinformace a jejich šíření prostřednictvím sociálních sítí a dalších nových médií. Dezinformace mají často svůj původ ve výrocích politiků. Právě ověřováním těchto tvrzení (angl. fact-checking) vysokých politických činitelů se zabývá web Demagog.cz., což je důležité například i v době voleb, protože nepravdivé výroky a dezinformace mohou ovlivnit konečný volební výsledek. Na otázky odpovídal koordinátor projektu Petr Gongala.

Bylo náročné ověřovat výroky českých politiků v rámci letošních voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR?

Ověřování je vždycky moc náročné, politici řeknou strašně moc faktických výroků, typicky vládní činitelé vědí mnohé o svých resortech a nebojí se používat fakta. Většina z těch faktů bývá pravdivých, nicméně je třeba se prokousat třeba stovkou výroků, abychom zjistili, které jsou pravdivé a které ne.

Z úst kterého politika zaznělo v těchto volbách nejvíce nepravd a výroky kterého politika byly naopak nejvíce pravdivé?

Snažíme se statistiky nepoužívat k tomu, abychom hodnotili výroky, přece jenom každá nepravda má jinou hodnotu a je jenom na čtenáři, aby si posoudil, který nepravdivý výrok je pro něho důležitý. To, že někdo řekne nepravdivý výrok, neznamená, že by byl špatný člověk. Není to něco, na co bychom se snažili upozorňovat. Primárně informujeme o konkrétních nepravdách. Každopádně ty statistiky si každý může na našich stránkách dohledat sám.

Kolik lidí pracuje na ověřování těchto faktických tvrzení?

V téhle chvíli máme asi deset stálých spolupracovníků a kromě nich asi něco přes dvacet stážistů, kteří se po volbách budou obměňovat. Někteří budou končit, jiní budou začínat, takže řekněme něco přes třicet lidí.

Jak přesně výroky ověřujete?

My si ve většině případů vybereme nějakou debatu, která je podle nás zásadní, například předvolební debata nebo debata k nějakému důležitému tématu a poté si celou tu debatu nebo její segment projedeme a vybereme veškeré faktické výroky. Všechno co zazní, co se dá ověřit podle nějakých vyhledatelných zdrojů. Následuje ověřování pomocí primárních zdrojů. Pokud je zdrojů více, které se mohou i vzájemně rozcházet, tak dáváme politikovi benefit pochybností. Když výrok odpovídá alespoň některému legitimnímu zdroji, dáme mu za pravdu.

V Česku nepozorujeme nějaké systematické využívání dezinformací pro politické účely. Dle mého názoru na tom tedy nejsme tak špatně.

Mohly dezinformace a nepravdy ovlivnit volební výsledek jednotlivých stran?

Myslím si, že taková ta dlouhodobá náchylnost voličů věřit různým mýtům a konspiracím, může Česku ublížit a ovlivnit i rozhodování ve volbách, kdy ti voliči mohou skočit na nějaké populistické strašení. Nicméně v Česku nepozorujeme nějaké systematické využívání dezinformací pro politické účely. V jiných zemích je třeba vidět impakt zahraničních dezinformací, často z Ruska, tohle však v Česku není vidět. Dle mého názoru na tom tedy nejsme tak špatně.

Lidé mohou podpořit web Demagog.cz skrze Givt. Existuje i jiná možnost jak se zapojit?

Můžete jít na náš web a podpořit nás finančně přímo tam, je tam položka darujte. Případně můžete rozšířit informace o našem webu nebo  nasdílet náš obsah. Až budeme dělat nábory, tak se mohou zájemci přidat k nám jako stážisté či analytici.  Není to nic složitého, my ty zájemce vždycky zaučíme. Nedělají žádnou komplikovanou externí práci, ale prostě vyhledávají informace na internetu a u toho se učí spoustu věcí.

Příklad fact-checkingové grafiky (zdroj: Facebook Demagog.cz)

Projekt Demagog.cz je nezávislá factcheckingová platforma působící v České republice, která má za cíl kultivovat veřejnou debatu v naší zemi a to zejména prostřednictvím ověřování faktických tvrzení politické elity. Vznikl v únoru 2012 a přímo navazuje na slovenskou verzi projektu – Demagog.sk. Za dobu, co funguje (od března 2012), se projekt dostal do povědomí české veřejnosti i médií, získal některá ocenění (např. Novinářská cena 2012 – cena Google za inovativní občanskou online žurnalistiku či Křišťálová lupa – opakovaná umístění v TOP 10 v kategoriích projekt roku a veřejně prospěšná služba). Inspirace pro Demagog.cz vychází primárně z fungujících organizací jako PolitiFactFactCheck.org nebo The Washington Post Fact Checker.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *