Zdroj: Česká společnost AIDS pomoc

Vir, který trápí i vědce. Ve středu bude Světový den boje proti AIDS

V roce 2020 v České republice přibylo 251 lidí s virem HIV, přičemž nemoc AIDS se rozvinula u 44 pacientů a 18 lidí na ni zemřelo. Od roku 1981, kdy odborníci zaznamenali první případy, již uplynulo mnoho let, virus HIV je však stále opředen mnoha mýty a stigmaty. 1. prosince si každoročně připomínáme Světový den boje proti AIDS. V Česku se prevenci a osvětě kolem této nemoci věnuje spolek Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP).

Světový den boje proti AIDS, poprvé vyhlášen roku 1988 Světovou zdravotnickou organizací, je příležitost k osvětě o pandemické nemoci AIDS, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV. V neposlední řadě také jako demonstrace podpory lidí žijících s HIV i uctění památky jeho obětí. Infekce tímto virem zůstává i přes zásadní úsilí zdravotníků a výzkumných pracovníků téměř po 30 letech od objevení prvních případů problémem.

Tento virus napadá v organismu zejména určitou skupinu bílých krvinek, T lymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka. Výrazný pokles počtu bílých krvinek, které hrají důležitou úlohu v obranyschopnosti lidského organismu, vede k selhávání imunity a rozvíjí se v onemocnění AIDS. Člověk nakažený virem HIV nemusí mít dlouhou dobu, třeba několik let, vůbec žádné zdravotní potíže.

Nechte se testovat! Můžeme tak HIV vymýtit 

Testovat na virus HIV by se měli lidé, kteří provozují rizikový životní styl nebo kdokoliv, kdo měl náhodný nechráněný sex. HIV zatím totiž nedokážeme úplně vyléčit. „Nicméně dnešní antivirová léčba je velmi kvalitní a umožňuje HIV pozitivním lidem prožít plnohodnotný život, založit rodinu, dožít se podobného věku, jako běžná populace. Léčený pacient se stává po nějaké době neinfekční, hladina viru v jeho krvi klesá na nedetekovatelnou úroveň. Takže kdyby se všude na světě dostatečně testovalo a pacienti byli léčeni, tak bychom se současnou léčbou mohli HIV definitivně vymýtit,“ objasňuje mluvčí ČSAP Markéta Kuklová.

Zdroj: archiv České společnosti AIDS pomoc

Kondom není jediná ochrana

Podle Kuklové navíc stále velká část populace podléhá mýtům a dezinformacím kolem tohoto onemocnění, přitom dnes již existuje účinná prevence. „U nás se HIV přenáší téměř výlučně pohlavním stykem, výjimečně při sdílení injekčního vybavení u uživatelů drog nebo steroidů. Dnes už není jedinou ochranou před nákazou HIV kondom. Existují ještě další druhy prevence proti HIV, o kterých se zatím poměrně málo ví. Jedná se o pre-expoziční profylaxi (PrEP) a post-expoziční profylaxi (PEP). V případě PrEP jde o preventivní užívání léku, který zabrání nákaze i v případě, kdy se HIV dostane do těla. Pokud se PrEP používá správně, ochrání uživatele až na 99 %. Tento lék je určený především pro lidi, kteří jsou například kvůli své práci nebo svému životnímu stylu ve vyšším riziku nákazy HIV. PrEP může samozřejmě předepsat pouze lékař, a to po velmi pečlivé diskusi s pacientem,“ popisuje Kuklová další možnosti ochrany.

„PEP jsou naopak léky, které se použijí jednorázově po vysoce rizikové situaci, během které mohlo dojít k nákaze. Může jít jenom o noc strávenou s neznámým partnerem, nebo třeba také o znásilnění. Tento lék dokáže zabránit množení HIV a jeho šíření v těle. Lék je ale nutné použít co nejdříve, aby byl účinný, nejpozději však do 3 dnů od možného vystavení se viru. Například v Norsku je PEP dostupný na všech pohotovostech zdarma všem pacientů. V Čechách je poskytován zdarma pouze obětem trestných činů a pouze v osmi HIV centrech. V Norsku mají jiný přístup i k předepisování PrEP. Lidem ve zvýšeném riziku infekce je i tento lék dostupný zdarma,“ dodává.

Pomoc nakaženým v ČR

Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) vznikla koncem roku 1989 jako iniciativa ze strany blízkých, známých a rodin HIV pozitivních občanů, s cílem jim prakticky pomáhat při řešení každodenních komplikací, které infekce HIV přinášela. Práce sdružení se postupně rozšířila i o prevenci a osvětu a do její činnosti se zapojil i větší počet samotných HIV pozitivních osob. Významným milníkem v činnosti spolku bylo vybudování sociálně-azylového centra Dům světla koncem 90. let, od kdy ČSAP nabízí rovněž bezplatné anonymní testování na HIV a azylové a ubytovací služby pro pozitivně testované, tedy HIV+ osoby.

„Lidem žijícím s HIV nabízíme právní a sociální pomoc, psychologickou podporu nebo třeba také jenom naprosto neformální popovídání s někým, kdo je HIV+ a může zodpovědět otázky k životu s HIV. Veškeré tyto aktivity zastřešuje služba Kontakt+, která je určená jak HIV pozitivním lidem, tak jejich blízkým, tedy přátelům, rodinným příslušníkům. Protože i ti často potřebují pomoc v přijetí diagnózy svých blízkých a potřebují vědět, jak jim nejlépe pomoci a podpořit je,“ říká Markéta Kuklová.

„V pražském Domě světla již léta provozujeme azylový dům, který je určený pro lidi žijící s HIV, kteří se v životě dostanou do těžké situace. V Domě světla jsme otevřeli také venerologickou ambulanci. Letos v létě jsme spustili podcast Život+, který probírá téma HIV ze všech možných pohledů. Podcast není určený pouze pro HIV+ komunitu, ale pro všechny posluchače. Najdete v něm rozhovory se zajímavými osobnostmi, více či méně citlivá témata i lifestylová témata,“ dodává Kuklová.

Českou společnost AIDS pomoc můžete podpořit kromě svého nákupu na Givtu také zapojením se do veřejné sbírky Červená stužka. Na stránce O stužce naleznete informace o formách sbírky. Podpořit spolek mohou jak jednotlivci, tak celé společnosti, které se mohou stát například partnery. Je samozřejmě možné se také zapojit do dobrovolnické činnosti.

Sdílet

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *