Zdroj: Pixabay.com

Víte jak slaví Vánoce lidé v Africe? Pošlete jim Skutečný dárek

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak tráví Štědrý den lidé v rozvojových zemích? Slaví vůbec Vánoce? Zatímco si pochutnáváte na kaprovi s bramborovým salátem, rozbalujete dárek pod stromečkem a k tomu ujídáte linecké cukroví, mnoho lidí trpí hladem a bojuje o přežití. Přečtěte si, jak obdarovat kromě svých nejbližších i obyvatele zemí třetího světa. Právě těmto lidem se i mimo období Vánoc snaží pomáhat projekt Člověka v tísní Skutečný dárek.

Vánoce jsou křesťanské svátky oslavující narození Ježíše Krista, jejich kořeny ovšem můžeme najít u pohanských oslav zimního slunovratu. Vánoce jsou proto spojeny zejména se západní křesťanskou civilizací, která mnohdy o svátcích překypuje konzumerismem a komercí, zatímco v některých zemích zuří válečný konflikt, ekonomická nebo jiná krize. „V poslední době se humanitární situace v rozvojových zemích zhoršuje, nejvíc je to citelné asi v Afghánistánu v souvislosti s návratem Tálibánu k moci. Na Ukrajině, kde také pomáháme, vzrůstá napětí v separatistických oblastech. Problematický je i válečný konflikt v Etiopii,“ říká vedoucí mediálního oddělení Člověka v tísni Tomáš Urban.

Vánoce na nejchudším kontinentě

Podle Světové obchodní organizace (WTO) je nejchudším kontinentem světa Afrika. V Africe žije přibližně 350 milionů křesťanů a Vánoce slaví velké i malé komunity na celém kontinentě. Koledy se zpívají od Ghany až po Jižní Afriku, lidé pečou maso, dávají si dárky a podnikají rodinné návštěvy. Koptští křesťané v Egyptě a v Etiopii slaví Vánoce 25. prosince podle jejich kalendáře, kdy tento den obvykle spadá na náš 7. leden.

Vánoce v Africe nejsou tak komerční jako v Americe nebo v Evropě, velký důraz je zde kladen na náboženský aspekt. Stěžejním bodem oslavy Vánoc je pro místní křesťany návštěva kostela. Zdobí se průčelí obchodů, mangovníků nebo kostelů. Co se týče štědrovečerní tabule, ve východní Africe lidé na místním tržišti koupí kozu, kterou pak na 1. svátek vánoční upečou. V Jižní Africe v tuto dobu pálí slunce a pláže jsou plné rodin pořádajících grilování, anebo tradiční vánoční oběd s papírovými čepicemi, s plněnými koláčky mince pies, s krůtou a se švestkovým pudinkem. V Ghaně se při vánočním obědu podává fufu a polévka z okry, zatímco v Libérii je na pořadu dne rýže, hovězí a sušenky. Obyvatelé Zimbabwe jedí ke kozímu masu chleba s džemem a pijí čaj. Třeba právě kozu můžete darovat prostřednictvím Skutečného dárku už za 900 Kč. Na webových stránkách projektu najdete příběhy lidí, kterým Skutečný dárek pomohl.

Zdroj: Skutecnydarek.cz

Co je Skutečný dárek? 

Skutečný dárek je charitativní e-shop, kde si můžete symbolicky koupit třeba kozu, kuřata nebo školní pomůcky. Získáte krásný dárek a pomůžete tak těm nejpotřebnějším. Vybírat můžete z téměř 30 darovacích certifikátů nebo uměleckých dárků. Darovací certifikáty symbolizují konkrétní formu pomoci. „V zásadě si tady v Česku někdo koupí certifikát slepice a my potom skutečnou slepici darujeme někomu v Etiopii a nebo v Afghánistánu,“ vysvětluje základní princip e-shopu Urban.

Pokud vás Skutečný dárek zaujal, neváhejte a obdarujte kromě svých blízkých také nejchudší. Vybrat si můžete z několika produktů a balíčků. Organizaci Člověk v tísni, která za projektem stojí, můžete také samozřejmě podpořit svým nákupem na Givtu.

Předvánoční spot Skutečného dárku 2019

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *