zdroj: freepik.com

V České republice vznikne první krizové centrum pro oběti sexuálního násilí

V Praze vzniká první centrum pro oběti sexuálního násilí. Provoz prvního komplexního zařízení zajistí nezisková organizace proFem. Podle ředitelky organizace Jitky Polákové se centrum otevře na podzim.

Specializované centrum pro oběti sexuálního násilí vznikne v Praze na Břevnově. Zajistí jej organizace proFem, která nyní pracuje s architekty na návrhu úprav prostor. Zařízení podle ředitelky organizace Jitky Polákové začne fungovat na podzim. Cílem organizace je vytvoření takového místa, ve kterém se kdokoliv, kdo zažil jakoukoliv formu sexuálního násilí nebo sexuálního obtěžování bude cítit vítaný, přijímaný a respektovaný.

Podle poslední zprávy evropské sítě proti násilí WAWE nejsou v Česku služby pro oběti sexuálního násilí dostupné. Chybí centrum pomoci i krizová linka. Přitom v Belgii či Dánsku je takové centrum v každém regionu. Letos na podzim vznikne pět nových center v Brně, Mostě, Českých Budějovicích a Ostravě pro oběti různých forem násilí na ženách. Zmiňuje to také nová národní strategie rovnosti žen a mužů s opatřeními na deset let, kterou v březnu schválila vláda.

Co vše bude centrum nabízet?

Podle Jitky Polákové je nezbytné, aby všechny služby byly na jednom místě. „Jsem velmi ráda, že v Praze 6 vytvoříme vůbec první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v České republice. V rámci centra budou poskytovány služby určené obětem bezprostředně po útoku,“ popsala.

Součástí centra budou služby jako sociální a právní poradenství. Dále krizový byt, který bude sloužit jako několikadenní azyl. Součástí bude i výslechová místnost, pokud se některá z klientek rozhodne trestný čin nahlásit, dále sběr a uchování genetických vzorků. Zkušenosti podobných organizací v zahraničí ukazují, že řada obětí nechce trestný čin hlásit ihned po útoku, ale s odstupem několika měsíců by už chtěly. Pak ale chybí důkazní materiál a genetické vzorky. Proto bude organizace nabízet sběr vzorků a důkazů a jejich uchování.

zdroj: profem.cz

Z jakých principů centrum vychází?

Základní služby budou non-stop, zdarma a anonymně pro všechny muže a ženy starší 16 let. Všechny služby budou bezpečné a důvěrné na jednom místě. Centrum poskytne různé způsoby kontaktu: osobně, on-line nebo telefonicky. Pro využívání služeb nebude nutné mít žádnou žádanku od lékaře, od policie ani od jiné instituce.

Podle průzkumů organizace proFem zažila domácí násilí v Česku každá druhá žena a každý čtrnáctý muž. U víc, než poloviny případů jsou i děti. Podle šéfa vládního odboru rovnosti žen Radana Šafaříka se na policii obrátí jen zlomek obětí. „Lidé, kteří zažili nebo zažívají sexuální násilí a hledají podporu, pomoc nebo konkrétní informace, se musí nyní spolehnout na stávající systém služeb a institucí v ČR. Ženy chtějí někoho kontaktovat. Nevědí kde. To chceme změnit,“ řekla Poláková.

zdroj: proFem.cz

S vybudováním krizového centra můžete organizaci pomoct zde či nákupem přes Givt.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *