Ilustrační obrázek (zdroj: Pixabay.com)

Úzkost z blízké války aneb kam se obrátit, když vás přepadnou obavy

Blízkost válečného konfliktu na Ukrajině vyvolává v hodně lidech pocity úzkostí a strachu. Zatímco starší lidé ve svých myslích vzpomínají na rok 1968, mladší ročníky se bojí války, jejíž bezprostřednost a blízkost neměli za svůj život ještě šanci zažít. Všichni jsme se minulý týden probudili do rána plného nejistot, není proto divu, že se můžeme potýkat s negativními pocity. První psychologickou pomoc nabízejí telefonické linky psychologické pomoci, jako je například Linka bezpečí nebo Cesta z krize.

Právě tyto linky v posledních dnech evidují zvýšený zájem veřejnosti o jejich služby. Volají nám ve dvou rovinách, jedno téma je přímo válka na Ukrajině, týká se lidí, kteří tam mají nějaké své příbuzné a druhá rovina se týká lidí, kteří vnímají takové to obecné napětí z toho, že ta válka je tak blízko a je tam strach z potenciálního ohrožení, přestože tam nemají nikoho z příbuzných nebo se jich to osobně nedotýká, říká ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý, která také provozuje jednu z linek psychologické pomoci.

Podle Lucie Heřmánkové z organizace Cesta z krize lidé mají strach o sebe, o rodinu a o životy svých dětí. Jedná se i o obyvatele, kteří bydlí v blízkosti hranic se Slovenskem, s Polskem, protože je to k nim geograficky blíž.

„Nejvíce do toho padají matky s malými dětmi, kteří se bojí, že bude válka a jejich děti zahynou. V covidové době se ta panika držela delší dobu, protože to bylo neznámé. Pak to začalo klesat a projevovaly se spíš ty dlouhodobé faktory – rozvoj depresí, sebevražedné úvahy a podobně. Předpokládám tedy, že to bude mít obdobný průběh, vše bude záležet jak se ten konflikt bude politicky vyvíjet, jestli to třeba přeskočí do dalších států tak se ta situace samozřejmě bude ještě více zhoršovat – jestli se ten konflikt přesune více na západ, tak můžeme očekávat, že ten propad bude daleko hlubší,“ vysvětluje Heřmánková.

Kam se mohu obrátit?

Pokud jste i u sebe zaznamenali vyšší míru úzkosti a potřebujete si s někým promluvit, ale nemáte vůli hned navštěvovat psychologa či psychiatra, nebo vám jen vyhovuje anonymní prostředí telefonických psychologických služeb, neváhejte se na některou z nich obrátit. A kam přesně můžete zavolat?

  • Linka bezpečí poskytuje kvalitní a snadno dostupnou pomoc dětem, studentům a všem, kteří jednají v jejich zájmu. Linka bezpečí pomáhá s řešením náročných životních situací i každodenních starostí a problémů.  Poskytuje také krizovou intervenci a poradenství pro klienty z celé České republiky prostřednictvím telefonu, chatu a emailu. Je k dispozici na telefonním čísle 116 111.
  • Povídej, z. s. je samosprávná nezisková organizace založená za účelem poskytovat odbornou psychosociální pomoc a podporu lidem nacházejícím se v tíživé životní situaci. Telefonická krizová pomoc na čísle 327 511 111 je k dispozici od pondělí do pátku, od 8.00 do 22.00 hodin, včetně svátků, a Krizová pomoc tváří v tvář v poradně pro lidi v tísni každý pracovní den od 8.00 do 18.00 hodin.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *