Zdroj: freepik.com

Endometrióza – neznámá nemoc, jejíž příznaky zná většina žen

Víte, že 1 z 10 žen v České republice trpí endometriózou? V Česku se touto nemocí zabývá pacientská organizace ENDOTalks. Jaké jsou typické příznaky, jak se léčí a proč se nezřídka diagnostikuje až po letech problémů? Nejen to, ale i kam se obrátit pro pomoc, či o příbězích žen s endometriózou, si přečtěte v našem článku.

Endometrióza může vést i k neplodnosti

Pojem endometrióza označuje velmi časté gynekologické onemocnění, při kterém dochází k růstu buněk podobných endometriu mimo dělohu (endometrium=slizniční vrstva dělohy, pozn. red.). Buňky se potom mohou nacházet kdekoliv v těle, na vejcovodech, jinde v dutině břišní ale i na plicích nebo mozkových obalech. Endometrium reaguje na hladiny pohlavních hormonů, v době menstruace dochází v ložiscích ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. Tkáňové změny jsou potom jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti.  

Bolestivá menstruace není normální

Je možné, že endometrióza vám byla až do této chvíle neznámá – jak uvádí organizace ENDOTalks, průměrně se na její diagnózu přijde až po sedmi letech. Zejména kvůli nízké informovanosti veřejnosti i lékařů. Mezi jeden z nejrozšířenějších mýtů patří ten, že klasický příznak endometriózy, bolestivá menstruace, je přirozeně bolestivá a je třeba ji přečkat s analgetiky, případně že nepříjemnou menstruaci nejlépe vyřeší předepsání hormonální antikoncepce. Mezi další příznaky endometriózy patří bolesti v podbřišku, únava, bolestivý pohlavní styk a neschopnost otěhotnění. S nemocí mohou být spojeny i další komplikace, jako mimoděložní těhotenství nebo krev v moči či stolici. 

Něco vás bolí? Nebuďte přecitlivělá!

Neziskovou organizaci ENDOTalks založila designérka žijící střídavě v Belgii a Česku, Michaela Lebeda. Vzniku této první pacientské organizace v únoru 2021 předcházela vlastní zkušenost s nemocí. Jak ale dnes zakladatelka uvádí, ve srovnání s příběhy, se kterými se setkala, měl ten její hladký průběh. Některé ženy za sebou mají podle Michaely pět až deset operací bez určení diagnózy, jiné pravidelně odváží sanitka v křečích a bolestech, některým ženám jsou dokonce odstraněny reprodukční orgány. Ne všechny ženy mají zkušenosti dohnané do takové krajnosti, nicméně dle Michaeliných zkušeností se většina žen setkává s nepochopením, ženy bývají nařčené z přecitlivělosti. 

Ženy s endometriózou se často setkávají s tím, že lékaři nevěnují pozornost jejich prožívání bolesti a dalším obtížím spojenými s endometriózou, jako je bolestivý sex, únava anebo nadměrné krvácení. Lékaři si také mnohdy neví rady, tak předepisují analgetika, někdy bývá ženám doporučováno, aby co nejdříve otěhotněly. Těhotenství však endometriózu neléčí, pouze zmírňuje příznaky.  

Ilustrační obrázek. (zdroj: freepik.com)

Léčba endometriózy

Endometriózu nelze plně vyléčit. Je však možné zmírnit bolesti, chirurgicky odstranit endometriotická ložiska, pokusit se tak zabránit příznakům a zachovat plodnost. Riziko recidivy je ale poměrně vysoké.

Jak v článku Deníku N popisuje jedna z žen s endometriózou, bolesti spojené s nemocí ovlivňovaly celý její život. Musela téměř přestat sportovat, nemoc značně dopadla na její partnerský vztah i psychiku. 

V ENDOTalks jsou proto proškolovány dobrovolnice z řad žen s endometriózou, které následně klientkám poskytují bezpečný prostor pro sdílení potíží a nabízí i různé tipy a rady. Na sítích organizace je možné najít články, rozhovory a reportáže týkající se tématu – jsou tam články o fyzioterapii, odborné články ale i například svědectví žen po operaci. 

Neziskovka se specializuje na hájení zájmů pacientek s endometriózou a snaží se získat lepší podmínky dostupnosti péče. Během roku 2021 proběhl první ENDO SUMMIT, kde se sešli lékaři, psychoterapeuti, fyzioterapeuti, ostatní neziskové organizace a zástupci alternativní medicíny. Na summitu společně pracovali na vytvoření strategie, co je třeba v České republice dělat jinak a lépe pro ženy trpící endometriózou. Primárním problémem totiž zůstává informování veřejnosti a prolomení tabu ohledně nemoci. 

Máte příznaky?  

Pokud se domníváte, že trpíte některými z příznaků, obraťte se v prvé řadě na svého gynekologa či gynekoložku. Podle ENDOTalks ale málokterý gynekolog má potřebné vybavení, zkušenosti a je proškolen. Proto případně lékařce nebo lékaři popište příznaky a požádejte o doporučení do certifikovaného centra na léčbu endometriózy. V České republice jsou tři: v Praze, Znojmě a Frýdku-Místku. Na stránkách organizace se dozvíte jak postupovat, pokud máte podezření, jste před operací nebo řešíte neplodnost

Jak podpořit?

Podpořit ENDO Talks je možné darem na transparentní účet. V březnu odstartuje osvětová roadshow po celém Česku, #ENDOMARCH2022. Na roadshow organizace vybírá organizace prostředky i formou prodeje charitativního merche, bude možné koupit si například kulich, ponožky anebo keramiku. Pro více informací sledujte stránky  a sociální sítě organizace.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *