Zdroj: freepik.com

Stáhněte si aplikaci pro lepší zrak nejen dětí s handicapem

Máte dítě se zrakovým handicapem? Nezisková organizace EDA poskytuje podporu, pomoc a provázení rodinám, ve kterých vyrůstá dítě se zrakovým nebo s kombinovaným postižením. Ve spolupráci s odborníky vyvinuli několik aplikací, které pomáhají postiženým i zdravým dětem. 

Pod dohledem odborníků na zrakovou stimulaci a rozvoj dovedností dětí vzniklo několik aplikací. Na jejich vývoji se podílela třeba i instruktorka zrakové stimulace, metodička pro rozvoj zrakového vnímání a poradkyně rané péče Markéta Skalická.

Za vývojem stojí organizace EDA, která je držitelem značky Prověřená veřejně prospěšná organizace a v roce 2015 vyhrála soutěž Nezisková organizace roku. Činnost organizace můžete podpořit nákupem a používáním právě zmíněných aplikací. Další možností je samozřejmě nákup přes Givt.cz.

EDA PLAY pro trénink zraku i motoriky

První aplikace, EDA PLAY, vznikla už v roce 2013. Pomáhá dětem se zrakovými vadami trénovat zrak a dětem s motorickými vadami jemnou motoriku. Interaktivní hra dítě přiměje sledovat děj a plnit úkoly, přičemž se podporuje koordinace rukou, očí a pohybu. Rodiče mohou na aplikaci nastavit rodičovský zámek a mohu sledovat i vývoj dovedností. 

EDA PLAY ELIS pro děti s centrálním postižením zraku

Druhá aplikace, EDA PLAY ELIS, byla vyvinuta na míru dětem s centrálním postižením zraku (CVI) a kombinovaným postižením. Děti s centrálním postižením zraku mají potíže s orientací ve svém okolí, je pro ně těžké poznávat lidi a předměty, rozumět tomu, co nebo koho vidí. Proto upřednostňují vnímání jinými smysly. Aplikace udržuje jejich pozornost zvukovými efekty a slovními instrukcemi, které pronáší povzbudivý dětský hlas

S průvodkyní Eliškou objevují děti s CVI situace a lidi kolem sebe. Tak se mohou seznámit například s dědečkem, který má plnovous, vyzkoušet si praní prádla apod. Mohlo by se zdát, že jde o snadnou situaci, ale děti mají problém spojit nakreslený obrázek s reálnou zkušeností. Opakováním se dítě učí vytvářet zrakovou představu o konkrétních situacích a rozumět jim. Aplikace se taktéž dá využít v reálném životě. Aplikaci mohou využít i děti s jiným zrakovým postižením.

EDA PLAY PAULI pro děti s omezenou hybností

Holčička Pauli prožívá den podobný tomu, jaký zažívají děti se zrakovým postižením. Příběh a plnění úkolů pomáhá chápat souvislosti mezi ději, učí děti chápat příčinu a následek. 

Aplikace má reálný předobraz, je jím dnes už dospělá dívka Pauli. Spasticita svalů jí zabraňuje pohybovat se, jak by chtěla. Proto tato hra má naprosto jednoduché ovládání a nevyžaduje přesný dotek na displej. Aplikace si klade za cíl vtáhnout do hry děti s velkým omezením hybnosti a podpořit co nejkvalitnější uplatnění jejich zraku a motorických dovedností při hře.

EDA PLAY TOBY pro rozvoj zraku těch nejmenších

Aplikace rozvíjí zrakovou pozornost a základní zrakové představy. Dítě rozvíjí své dovednosti jako přenášení pozornosti, fixaci nebo orientaci v prostoru. První část hry „sleduj, co se děje“ je vhodná už pro nejmenší děti. Sledují obrázky v jednoduchých tvarech. Pokud se zrak správně trénuje, má dítě šanci své vidění zlepšit.

Vidění je naučená činnost, a čím dříve se s jeho tréninkem začne, tím je větší šance na změnu. Trénink může být dobrý i pro zdravé děti.

EDA PLAY TOM pro lepší slovní zásobu a pojmové myšlení

Na hru EDA PLAY TOBY volně navazuje zatím poslední aplikace jménem EDA PLAY TOM. Děti mohou zažít dobrodružství se zvířaty na dvorku a v lese. Inspirací pro hru byl opět skutečný klient organizace EDA. Malý Tomášek a ostatní děti dnes díky hře rozvíjí zrakové vnímání, procvičují koordinaci nebo sledují objekt v pohybu.

Hra přispívá i k rozvoji slovní zásoby a pojmového myšlení. Aplikace je totiž tematicky zaměřená, například téma les tvoří ucelené okruhy, ve kterých dítě plní úkoly. Tak aplikace pomáhá zapamatovat si například podobu zvířete nebo jeho potravu.

Zdroj: eda.cz

Kde aplikace pro iPady a tablety stáhnout?

Aplikace EDA PLAY je k dispozici za 129 Kč na iTunes Store. Za 79 Kč je možné zakoupit také na iTunes EDA PLAY ELIS a EDA PLAY PAULI. Zdarma jsou aplikace EDA PLAY TOBI a EDA PLAY TOM, ty jsou kromě iTunes Store k dispozici i pro tablety se systémem Android. 

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *