Zdroj: freepik.com

Pracujete v pomáhající profesi? Využijte bezplatný koučink

Deprese, vyhoření, malá motivace…nejen to vás může potkat pokud pracujete nebo dobrovolníčíte v neziskových organizacích. Předcházet těmto problémům můžete díky bezplatnému koučinku od Růžové mašinky. Jak na to?

Lékařky, lékaři, zdravotní sestry a bratři, učitelé, dobrovolníci a pracovníci v neziskových organizacích. Co mají uvedená povolání společné? Jde o tzv. pomáhající profese, tedy o profese zaměřené na pomoc druhým.

Pomáháte lidem? Dbejte i na sebe

Podle organizace Nevypusť duši jsou právě pomáhající profese ohroženou skupinou z hlediska péče o duševní zdraví a syndrom vyhoření. Důvodů pro to je několik: lidé v těchto odvětvích pracují s lidmi, kteří je mnohdy zahrnují svými problémy, aniž by se potom jim samotným dostávalo kvalitních supervizí, jejich práce bývá nezřídka podhodnocena, sami na sebe kladou přílišné nároky a někdy jim nezbývá čas ani energie pro sebe sama.

„Naší vizí je pomáhat lidem v neziskovém sektoru, aby mohli vést naplněný a spokojený život,“ uvádí organizace na svém webu

Už více než dva roky částečně řeší ohrožení lidí pracujících v pomáhajících profesích Růžová mašinka. Za projektem stojí firma Results & Emotions s.r.o., která se více než deset let zabývá profesionálním koučováním a mentoringem v oblasti firemního i osobního rozvoje. Účel kvalitního koučinku, jako je sladění profesního a osobního života, objevení nebo znovunalezení pracovní motivace anebo vytvoření efektivní cesty k dosáhnutí cílů, je aktuální výzvou pro většinu z nás. Lidé z pomáhajících profesí si ale koučink nezřídka nemohou finančně dovolit, i když je pro ně velmi potřebný. A právě pro ně je tady projekt Růžová mašinka.

„Každý si zaslouží prostor pro sebe a nalezení své cesty ke spokojenosti“

Lucie Szakál, která společně se svým manželem Václavem Szakálem vede Result & Emotions uvádí, že se rozhodli mimo jiné pro podporu neziskového sektoru z toho důvodu, že v této oblasti není tolik finančních prostředků jako v soukromé sféře, což vede k velkému tlaku na výkon jednotlivce, který nebývá adekvátně ohodnocen finančně ani lidsky. „Tito lidé se pak ocitají v deficitu toho, jakou energii své práci dávají a co od ní dostávají. Vyhoření je pak dlouhodobým důsledkem. Neziskový sektor tak přichází o důležité lidi, a to je velká škoda,“ říká Lucie Szakál.

Dluh naší společnosti pak spatřuje v tom, že bereme práci v neziskovém sektoru jako samozřejmost. „Oceňujeme organizace, ale už tolik nenasvítíme na jednotlivé lidi, kteří odevzdávají kus sebe, aby udělali svět lepším místem. Proto podporujeme organizace individuálním koučinkem. Aby každý, kdo se přihlásí, vnímal, že je pro nás důležitý. Že si zaslouží prostor pro sebe a nalezení své cesty ke spokojenosti. To je vizí Růžové mašinky,“ dodává Lucie.

Malá motivace, chybějící uznání, problém skloubení práce a rodiny: práce pro kouče

Díky koučování získáte kvalitní čas vyhrazený pro sebe, kouč by vám měl pomoci ujasnit si, čeho chcete dosáhnout a dovést vás k efektivnímu řešení problému. Prakticky se na Růžovou mašinku může obrátit například humanitární pracovník, který má problém s návratem do běžného života, vedoucí projektu, který bojuje se slabou motivací málo placených kolegů nebo učitelka potýkající se s reakcemi rodičů.

„Spektrum témat, se kterými k nám lidé přicházejí, je velmi široké. Dokonce není nutné v koučování řešit pracovní oblast. Někteří řeší svůj osobní život, což má ve svém důsledku velký vliv i na jejich pracovní výkon,“ přibližuje zaměření sezení Lucie Szakál.

Jak se do projektu zapojit?

Na projektu se podílí bez nároku na odměnu v současnosti 54 koučů, absolventů RE kurzu, čímž je zajištěno dodržování standardů ICF (Mezinárodní federace koučů). Své příběhy sdílí na stránce LinkedIn.

Pokud chcete nabídky Růžové mašinky využít, vyplňte na jejich internetové stránce formulář a následně vám bude předložena nabídka dvou až tří koučů. S vybraným koučem nebo koučkou vás poté čeká pět bezplatných hodinových sezení.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *