zdroj: freepik.com

Ochraňte brány Helu nebo se vydejte do Laudonie. Her pro nevidomé je stále víc

Her na počítač či herních aplikací do mobilního zařízení pro jedince se zrakovým postižením není mnoho. Přitom i nevidomí lidé se chtějí bavit, některé aplikace jim mohou i pomáhat. Přinášíme vám seznam audio aplikací a her v češtině pro jedince se zrakovým handicapem. Nově má na herní trh vyjít slovenská hra Hodurovy Deti, která je poutavým výletem do vod severské mytologie.

To the Dragon Cave

Bezbariérové herní studio Kikiriki games relativně nedávno vydalo hru To the Dragon Cave. Jedná se o českou mobilní audio hru, která byla vytvořená pro jedince se zrakovým postižením. Díky grafickému rozhraní je dostupná i pro hráče bez zrakového handicapu. Vývojáři jsou manželé Miloš a Jana Kuklovi, kteří chtěli vytvořit hru s přesahem. Téměř 75 % lidí se zrakovým postižením těžce hledá práci, i proto při rozvíjení aplikace zaměstnávali lidi se zrakovým postižením. Ti se zhostili práce zvukařů a překládání hry do pěti různých jazyků.

Děj se odehrává v zemi Laudonii, kde na každém rohu číhá nebezpečí – krvelačné ovce, obří pavouci, kostlivci, oživlé stromy a mnoho dalších nepřátel. Žánr hry je FPS (střílečka z pohledu první osoby), má čtyři různé konce, které závisí na rozhodnutích hráče během gameplaye, devět různých prostředí a pět boss fightů. Příběhové dialogy jsou namluvené profesionálními herci.

Aplikace je dostupná na iOS a Android za 149 korun.

Nová hra Hodurove Deti pro jedince se zrakovým postižením má vyjít v roce 2023

Her v anglickém jazyce pro nevidomé je bezpočet a existuje i seznam, kde si lze audio hry vyhledat a stáhnout. V českém jazyce příliš audio her není, avšak naši slovenští sousedé mají v plánu rozjet novou hru pro zrakově znevýhodněné jedince ve slovenštině – Hodurove Deti. Jedná se o fantasy hru hranou z první osoby, inspirovanou severskou mytologií. Hráč se v ní přemění v nevidícího tvora a chrání brány Helu před Vikingy a šamany, kteří se rozhodli narušit klid svatých měst a ovládnout zakázanou moc. Tyto bytosti sice nevidí, ale mají silný smysl pro rozpoznávání zvuků, které je obklopují, a různorodé schopnosti, o kterých lidé ani nedokážou snít.

Vývojář Matej Vančo společně s freelancerovým týmem Struct9 vybudoval jedinečný audio zážitek na základě nových herních mechanismů pomocí interaktivních 3D zvuků. Začátek vývoje Hodurových Detí je naplánovaný na únor 2023, pokud se vyberou alespoň dvě třetiny z celkové sumy. Zájemci si však mohou hru zdarma vyzkoušet v demo verzi, která vyšla 30. září.

Be My Eyes

Přes mobilní aplikaci Be My Eyes se mohou propojit lidé se zrakovým postižením s vidícími. Tato platforma umožňuje prostřednictvím videohovoru vizuálně pomoct zrakově handicapovaným uživatelům při rozmanitých úlohách jako je rozpoznávání barev, kontrola světel, potřeba socializace, problémy s počítačem, nákupy, či příprava večeře. Pokud zrakově znevýhodněný uživatel potřebuje pomoct, aplikace sama vyhledá vhodného dobrovolníka podle stejného jazyka a časového pásma. První, kdo odpoví na požadavek, se spojí s konkrétním uživatelem pomocí živého videohovoru. V aplikaci neexistuje žádný limit volání, proto mohou nevidomí lidé zažádat o pomoc kdykoliv a kolikrát potřebují.

Aplikace je dostupná zdarma a je stažitelná pro iOS i Android.

Náhoda

Občanské sdružení Apogeum vytvořilo dnes již historickou audio hru Náhoda. Velký důraz je kladený na zvukovou složku hry, proto je vhodná pro jedince se zrakovým postižením. Hra obsahuje 77 lokací a její celková délka je 117 minut. V Náhodě hráč volí, jakou cestou se vydá. Volbou nesprávné cesty může být hra desetkrát předčasně ukončená, z toho jednou v úplném závěru.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *