Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Čtyřnozí uprchlíci z Kyjeva hledají domovy. Příběh Aleny, která přijela do Česka i s kočkami

Společně s Ukrajinci prchají z válkou sužované země i jejich domácí mazlíčci. Někteří z příchozích si ale bohužel nemohou své mazlíčky vzít s sebou na ubytování, které v Česku dostali. Jiní zase musí řešit formality spojené s tuzemskou veterinární péčí. Těmto lidem a čtyřnohým uprchlíkům se snaží pomoct české neziskové organizace. Útěk se svými kočkami zažila i Alena z Kyjeva.

Alena Synegina našla útočiště i se svými kočkami u sestry, která žije v Česku. Teď ji čeká papírování, aby mohla s kočičkami k veterináři, ale cesta to nebyla jednoduchá. Když začala ruská armáda útočit na Ukrajinu, vůbec si nemyslela, že to vyústí v tak masivní boje a bude muset opustit svůj domov v Kyjevě.

„Potom co se začali ruští vojáci přibližovat k mému domovu, rozhodla jsem se sbalit své kočky Varyu, Goshu a Kiru a přemístila jsem se s nimi do metra. Nebyla jsem jediná, spousta obyvatel Kyjeva si s sebou vzala kočky i psy,“ říká Alena. V úkrytu metra strávila s vystrašenými kočkami 24 hodin. Přestože pracovníci metra zásobovali mazlíčky krmením, kočky nejedly ani nepily a velkým problém bylo, že jejich úkryt postrádal kočičí záchod.

Alena s jednou ze svých koček v ukrajinském metru, kde strávily 24 hodin. Zdroj: Osobní archiv Aleny

„Všude byly slyšet výbuchy a kočky byly extrémně vystrašené“

Jakmile se situace v Kyjevě na chvíli uklidnila, rozhodla se Alena opustit metro a vydat se do svého bytu, kde se kočky najedly a napily. Z metra ale měly obrovský strach, a protože v Kyjevě stále probíhaly boje, nemohla s nimi zůstat doma. Alena se rozhodla, že opustí svůj domov a pojede za sestrou Nataliou do Kutné Hory. „Jela jsem jen se dvěma přepravkami na kočky, malým batohem, kde jsem měla všechny doklady a nějaké oblečení. Mířila jsem na kyjevské nádraží a snažila se dostat do vlaku, který jel do Lvova,“ dodává Alena.

Přepravky s kočkami ve Lvově. Zdroj: Osobní archiv Aleny

Ve Lvově, měla zajištěné ubytování na jednu noc, aby si ona i kočky mohly odpočinout a najíst se. Přechod hranic jim totiž trval celý následující den. „Ve Lvově to bylo pro kočky velmi stresující, celý den pršelo, byla zima a zároveň bylo nádraží velmi hlučné. Na lvovském nádraží rozdávali humanitární pracovníci jídlo nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Jeden z vojáků mi pomohl nastoupit do vlaku a podal přepravky s kočkami. Celou cestu až do polského Chelmu jsem je musela hladit, aby se uklidnily,“ popisuje Alena.

„Upřímně, kdyby se vstup do EU se zvířaty nezjednodušil, nikam bych nejela, nemohla jsem Varyu, Goshu a Kiru opustit, jsou jako mé děti. Tento zjednodušený postup zachraňuje životy nejen zvířatům, ale i jejich páníčkům,“ myslí si Alena.

Po příjezdu do Polska jsou zvířata naočkována proti vzteklině, dostanou čipy a veterináři jim vystaví certifikáty. Alena nestihla vlak, který jel do Česka, proto musela jednu noc strávit v uprchlickém centru v Polsku, kde bylo o ni i kočky dobře postaráno. Konečně se mohly na chvíli proběhnout a odpočinout si po náročné cestě. Další den ráno je vyzvedl jeden z dobrovolníků a zavezl je do Kutné Hory za sestrou. Na cestu z Kyjeva se vydaly 25. února večer, v bezpečí u sestry byly 28. února v osm ráno.

Varya, Gosha a Kira. Zdroj: Osobní archiv Aleny

Alena říká, že válka ukázala, jak mají Ukrajinci rádi zvířata. Mnoho z nich si vzalo domů zvířata, která našli v troskách domů nebo potulující se po ulicích. Jedna z dobrovolnic nedávno evakuovala celý psí útulek. „Dobrovolníci se snaží odvážet zvířata na západ země a pak hledají jejich majitele v zahraničí. Pokud by si někdo z České republiky chtěl adoptovat ukrajinskou kočku nebo pejska, byla by to velká pomoc,“ shrnuje Alena. A právě na tuto pomoc se zaměřují i české neziskové organizace.

I české neziskovky pomáhají mazlíčkům z Ukrajiny

Organizace Home 4 Pets zorganizovala se svými partnery Superzoo, a dalšími neziskovkami jako jsou Staň se srdcařem nebo Nadační fond Funky dog převoz krmiva na hraniční přechod Vyšné Nemecké na Slovensku. Zároveň Home 4 Pets nabízí pomoc ukrajinským uprchlíkům a jejich mazlíčkům se zajištěním nebo poskytnutím veterinární péče, očipováním nebo zajištěním dočasného ubytování pro mazlíčka, když jeho majitel potřebuje vyřídit formality.

Postarat se o pejsky a jiné mazlíčky z Ukrajiny se rozhodly i další organizace.  AniDef – útulek Žim, nebo Dočasky De De, mohou přijímat ukrajinské psy do karantény. U zvířat z Ukrajiny i českých toulavých psů se musí dodržet karanténa, aby se zamezilo šíření vztekliny, která je pro zvířata i lidi postrachem.

V současné chvíli je v Česku nedostatek bydlení pro přicházející Ukrajince, a ještě méně je ubytování, kde by se mohli ubytovat i se svými mazlíčky. Proto Home 4 Pets vyvěsili na svém webu výzvu, aby se lidé, kteří by byli ochotni ubytovat Ukrajince i se zvířaty, ozvali.

Kontaktovat organizaci je možné několika způsoby, všechny potřebné informace najdete na facebooku Home 4 Pets. Společně s několika dalšími neziskovkami vyvěsili i číslo transparentního účtu na podporu čtyřnohých uprchlíků.

Transparentní účet. Zdroj: Facebook Home 4 Pets

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *