Je zdravé pochybovat. Tomáš Halík hostem Pijavic

Jedním z důvodů, proč si Tomáš Halík vybral za svůj duchovní domov katolickou církev, byla její pluralita a pestrost. Jak vnímá dnes roli církve ve společnosti? Nejen o tom jsme mluvili s profesorem, sociologem, psychologem a katolickým knězem Tomášem Halíkem.

Síť vzájemné komunikace je dnes převládající model, ať už jde o podstatu hmoty, vesmíru, nebo o podstatu lidského mozku. Církev má být také pružnou sítí vzájemné komunikace. První fází aktuálně probíhající synody by mělo být, aby lidé vyjádřili, co si o současné církvi myslí. A také o čem by si přáli do budoucna otevřeně hovořit. Když papež František zahájil jednu synodu v Římě, tak požádal o to, aby lidé naprosto otevřeně řekli, co si myslí. A zavládlo zděšení, protože tohle v církvi nikdo nečekal. Prvním krokem je však o věcech otevřeně mluvit, vzájemně si je vysvětlovat, snažit se porozumět stanovisku toho druhého. Vést klidnou věcnou debatu.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *