Členové projektu Meritum nahrávají rozhovor v olomouckém Konviktu, zdroj: Meritum

Informační válka je aktuální víc než kdy jindy. Vznikl projekt Meritum

Slovo meritum pochází z latiny a znamená podstata. Je tak pojmenován i nově vzniklý projekt, za kterým stojí i Albina Feofilaktova, Ukrajinka, se kterou jsme začátkem ruské invaze na Ukrajinu vydali epizodu podcastu Pijavice. Proč je pro Albinu a ostatní členy týmu důležité vyvolat diskuzi napříč společností a proč je projekt založen na rozhovorech s očitými svědky válečných událostí?

Meritum je projekt zabývající se současným sociálněpolitickým děním a vznikl v reakci na odlišné intepretace dění na Ukrajině během ruské invaze.  

„Specifikem dnešní doby je to, že žádná událost nemá jen jednu interpretaci a manipulace ve veřejném prostředí vytváří situace, kdy lidé vidí dění na mezinárodní politické scéně zcela opačně. Kolikrát ani nevěří oficiálním médiím. Ztrácí se tím poté objektivita,“ říká Albina Feofilaktova. „Meritum má ambici vyslechnout a zprostředkovat různé názory: jak názory očitých svědků, tak i názory odborníků na problematiku. Projektem chceme přispět k větší informovanosti o různorodosti názorů a pohledů a díky tomu se můžeme snažit podstatě, meritu věci, současné problematiky přiblížit,” dodává.

Zdroj: Meritum

Měsíc jsme živořili ve sklepě

Meritum je možné sledovat zejména na sociálních sítích, jako je Instagram a YouTube. Sledující mohou očekávat rozhovory s očitými svědky a nejrůznějšími odborníky, kteří komentují a interpretují události.

O událostech světového významu si nejčastěji přečteme na internetu, respektive máme možnost si přečíst různé verze reality. My ale chceme vědět, jaká je ta realita uvnitř zkoumané události,“ přibližuje Albina a dodává: „Například v době krize v Mariupolu jsme natočili rozhovor se slečnou, která z tohoto města přímo pochází. Její příběh vypráví o tom, jak skoro měsíc přežívali bez fungující infrastruktury a živořili ve sklepě. Zajímají nás také politické názory, proto jsme natočili rozhovor se slečnou z Kyjeva a potom také se slečnou z Ruska, aby divák měl možnost zjistit, v čem se jednotlivá rétorika liší.”

Na otázku, co těmto lidem dodává odvahu vystoupit se svým názorem na veřejnosti odpovídá: „Každý, kdo se zúčastnil našeho projektu říkal, že mu/jí to dává smysl, že taktéž cítí dopady manipulace s informacemi na společnost. A například ta ruská slečna byla ráda, že i přesto, že máme odlišné názory, tak se zajímáme i o ten její, přišlo jí to správné.

Zdroj: Meritum

Pokud byste chtěli Meritum podpořit, tak v tuto chvíli je potřeba zejména podpora v podobě odezvy, sdílení a zpětné vazby na sociálních sítích. Pro členy týmu projektu je stěžejní vyvolat diskuzi a tak v tuto chvíli ocení i váš názor v komentářích pod videem. Další příběhy a názory odborníků budou brzy přibývat.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *