Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

Světový den hepatitidy: Tématem letošní kampaně je ukončení stigmatu a diskriminace

Světový den hepatitidy si připomínáme každoročně 28. července za účelem zvýšení povědomí o virové hepatitidě, která způsobuje zánět jater. Ten může vést k závažným onemocněním a rakovině jater. Svět v současnosti čelí novému propuknutí nevysvětlitelné akutní hepatitidy postihující děti. Světová zdravotnická organizace spolu s vědci a tvůrci politik v postižených zemích pracují na pochopení příčiny této infekce, která zřejmě nepatří k žádnému z pěti známých typů virů hepatitidy: A, B, C, D a E.

Nové ohnisko tvoří tisíce akutních virových hepatitid, které se každoročně vyskytují u dětí, dospívajících a dospělých. Většina akutních infekcí hepatitidy způsobuje mírné onemocnění a dokonce zůstává neodhaleno. Ale v některých případech mohou vést ke komplikacím a být fatální. Jen v roce 2019 došlo na celém světě k 78 000 úmrtím v důsledku komplikací akutní hepatitidy A až E.

Letošním sloganem kampaně k zahájení Světového dne hepatitidy 2022 je „I Can´t Wait“, v překladu „Nemůžu se dočkat“. Zdůrazňuje potřebu urychlit boj proti virové hepatitidě a důležitost testování a léčby pro lidi, kteří to potřebují. Kampaň zesílí hlasy lidí postižených virovou hepatitidou volající po okamžité akci a ukončení stigmatu a diskriminace.

Globální úsilí upřednostňuje eliminaci infekcí hepatitidy B, C a D. Na rozdíl od akutní virové hepatitidy způsobují tyto tři infekce chronickou hepatitidu, která trvá několik desetiletí a vyvrcholí více než 1 milionem úmrtí ročně na cirhózu a rakovinu jater. Tyto tři typy chronických hepatitid jsou také zodpovědné za více než 95 % úmrtí na tuto nemoc. I když máme pokyny a nástroje pro diagnostiku, léčbu a prevenci chronické virové hepatitidy, tyto služby jsou často mimo dosah komunit a někdy jsou dostupné pouze v centralizovaných nebo specializovaných nemocnicích.

Leták WHO ku příležitosti Světového dne hepatitidy

U příležitosti Světového dne hepatitidy 2022 Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje potřebu přiblížit péči o hepatitidu primárním zdravotnickým zařízením a komunitám, aby lidé měli lepší přístup k léčbě a péči bez ohledu na to, jaký typ hepatitidy mohou mít.

Cílem Světové zdravotnické organizace je dosáhnout odstranění hepatitidy do roku 2030. Aby toho dosáhla, vyzývá země, aby dosáhly konkrétních cílů:

  • Snížit nové infekce hepatitidy B a C o 90 %;
  • Snížit úmrtí související s hepatitidou na cirhózu jater a rakovinu o 65 %;
  • Zajistit, aby bylo diagnostikováno alespoň 90 % lidí s virem hepatitidy B a C; a
  • Nejméně 80 % oprávněných dostane vhodnou léčbu.

Známo je pět hlavních virů vyvolávajících hepatitidy – A, B, C, D a E. „Asi nejznámější je v Česku typ A, přezdívaný také nemoc špinavých rukou. Nejzávažnějším onemocněním jsou ale hepatitidy B a C, které celosvětově vedou k více než milionu úmrtí a 3 milionům nových infekcí ročně,“ uvádí v tiskové zprávě ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.„Společným znakem těchto dvou typů je přenos infikovanou krví a tělesnými tekutinami. Nejčastěji se lidé nakazí při sexuálním kontaktu nebo injekčním užíváním drog. Rizikové mohou být například i aktivity jako tetování či piercing, pokud nejsou prováděny za dodržení potřebných hygienických podmínek,“ dodává.

Co se týká aktuální situace v ČR, nejvíce případů bylo v ČR zaznamenáno u virové hepatitidy C (VHC). Ročně se jí nakazí kolem tisícovky Čechů, za rok 2020 to bylo konkrétně 771 lidí. U hepatitidy A (VHA) se počet hlášených nákaz v posledních letech pohyboval průměrně ve stovkách (183 v roce 2020), u hepatitidy B (VHB) pak v desítkách případů pro akutní VHB (27 případů v roce 2020) a stovkách případů pro chronickou VHB (142 případů v roce 2020).

„Závažnost průběhu onemocnění se liší jednak dle typu hepatitidy a jednak dle podmínek ze strany pacienta – věku, fyzické kondice a zdravotního stavu. Virovým hepatitidám A a B lze předcházet očkováním a vakcíny jsou dostupné všem. Proti hepatitidě B je očkování v České republice součástí rutinního očkovacího kalendáře a hrazeno ze zdravotního pojištění. Očkují se děti v prvém roce života a také rizikové skupiny osob,“ připomíná dále MUDr. Barbora Macková.

U nás se hepatitida roznáší především mezi rizikovými osobami, jako jsou například sexuální pracovníci nebo lidé, kteří často střídají partnery. Testování rizikových osob se u nás věnuje třeba organizace Rozkoš bez rizika. Přispět na ni můžete svým nákupem na Givtu.

Přispět můžete i tím, že si stáhnete našeho Pomocníka přes odkaz ZDE. Automaticky tak pošleme organizaci 30 Kč i bez nákupů a vy už nikdy nezapomenete proměnit svůj nákup v dobrý skutek. 

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *