Díky vám jsme pro neziskovky získali už 10 milionů korun! Jak šel čas s Givtem?

Slavíme historický milník! Za sedm let existence se podařilo pomocí nákupů uskutečněných přes portál Givt.cz vybrat celých 10 milionů korun, které putovaly na provoz neziskových organizací jako jsou charity, sportovní a zájmové spolky a vzdělávací organizace. Zákazníky e-shopů to ale nestálo jedinou korunu navíc. Jak Givt začínal a jak vlastně funguje?

Češi utratili loni svými nákupy na internetu přes 200 miliard korun. Umíte si představit, kolik peněz by získaly neziskové organizace na svůj provoz, kdyby aspoň jedno procento z těchto nákupů proběhlo přes Givt?

Přispívání přes Givt vlastně funguje velmi jednoduše. Stačí si vybrat na našem webu jeden z více než dvou tisíc e-shopů, na kterém chcete nakupovat. Mezi nejoblíbenější patří třeba Mall.cz, ZOOT, Dr. Max, Econea nebo Spokojený Pes. Pak si už jen stačí vybrat neziskovku, které chcete darovat peníze, nakupujete jako obvykle a část peněz pak putuje té vybrané organizaci. Neziskovek je u nás už přes 5 tisíc a číslo stále roste.

Hledáte háček? Žádný není

Celý koncept funguje na principu affiliate marketingu, kdy Givt přivádí e-shopům zákazníky a ty mu za uskutečněný nákup zaplatí provizi. Vy tak neplatíte ani korunu navíc a přitom část vaší útraty putuje neziskovým organizacím.  „V podstatě při činnosti, kterou děláte naprosto běžně, vznikne úplně mimochodem malý kousek dobra, který pomůže tam, kde si přejete. Není to krásné?“ řekl v začátcích projektu jeden ze zakladatelů a dlouholetý ředitel Peter Páluš.

Pomocník usnadní nákupy

Pokud ale nechcete myslet na to, abyste se vždy na e-shop proklikávali přes portál Givt, můžete si do prohlížeče stáhnout rozšíření, kterému familiárně říkáme Pomocník. Ten nezabírá v počítači v podstatě žádné místo, nezpomaluje jej a jinak o něm ani nevíte, ale vždy vám připomene, že svým nákupem můžete udělat dobrý skutek.

Historie Givtu 

Projekt se začal rodit v únoru roku 2015, kdy se Igor Třeslín, Martin Chalupecký a Peter Páluš inspirovali ve Švédsku, kde tehdy podobný projekt financoval pouze sportovní kluby. Když zjistili, že v jiných zemích fungují takové portály spíše na charitativní bázi, rozhodli se myšlenky spojit a realizovat v českém prostředí.

Během prvních dvou let se tak Givtu podařilo vybrat pro neziskové organizace přes milion korun, nyní už příspěvky překročily hranici desíti milionů. A zatímco v začátcích se počty zapojených eshopů a neziskovek pohybovaly do stovky a přes Givt nakupovali vesměs jen zaměstnanci a zakladatelé projektu, dnes už Givtí rodina čítá v obou kategoriích tisíce.

Věděli jste, že…?

Nákupy přes Givt opravdují mají smysl. Jednomu z uživatelů se podařilo svými nákupy přispět na neziskové organizace už přes 90 000 Kč. A taková částka už něco znamená. Většinou se příspěvky sbírají korunu po koruně, historicky nejvyšší částkou ale přispěl jeden z uživatelů v roce 2020, když svým nákupem daroval jedné z neziskovek 10 560 Kč.

„Z hlediska jednotlivce, který svým běžným nákupem přispěje pár korun, se může zdát, že je taková pomoc zanedbatelná. Když se teď při oslavě prvních deseti přispěných milionů ohlížíme zpět, vidíme, jaký může mít tak jednoduchý návyk – nakupovat přes Givt – dosah,říká Karolína Fojtíková, která letos v únoru převzala post ředitelky. „Ráda bych zdůraznila, že jde o prvních deset milionů. Vidíme stále obrovský potenciál v lidech, kteří chtějí pomáhat, a věříme, že máme hezky nakročeno k dalším milníkům,“ dodává.

Část týmu Givt.cz 

V loňském roce jsme začali psát blog a natáčet podcast Pijavice, abychom bořili mýty o neziskovkách a abychom rozšířili povědomí o tom, jak tyto organizace fungují. Můžete si tak přečíst spoustu inspirativních článků nebo rozhovorů a poslechnout si zajímavé hosty. Do budoucna se tak můžete těšit na ještě větší přísun informací z neziskového sektoru, soutěže a různé akce.

Ta nejbližší, která proběhne offline, bude v Olomouci už 8. září. „Přestože se většina naší práce odehrává online, chceme při této příležitosti vyjít ven, propojit neziskové organizace i naživo, potkat se s jejich zástupci, s nimiž si denně vyměňujeme maily a představit naši mladou olomouckou partu, která za Givtem stojí. Ať už se pohybujete v neziskovém sektoru, nebo ne, rádi Vás uvidíme v areálu Letního kina Olomouc,“ uzavírá Karolína s tím, že už brzy se dozvíme více informací.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *