Fotograf: Štefan Berec

Síla pro Ukrajinu! Givt pořádal benefici, na které se vybralo přes 40 tisíc

Úterní podvečer se nesl ve znamení podpory Ukrajiny. Givt zorganizoval společně s Olodvorkem a Dobrovolnickým centrem Univerzity Palackého (UP) benefiční akci Síla pro Ukrajinu, na které se představili odborníci, svědci přímo z Kyjeva a kapely a hudební uskupení. V neposlední řadě také probíhala peněžní i materiální sbírka na pomoc lidem zasaženým válečným konfliktem.

Olodvorek v barvách Ukrajinské vlajky (Foto: Štefan Berec)

Celá akce začala už v 17 hodin, když se do prostoru Olodvorku na olomouckém Dolním náměstí začali hrnout návštěvníci ozdobení barvou ukrajinské vlajky. Stejným koloritem oplýval i nevelký prostor vnitrobloku. Lidé, kteří si přišli poslechnout o situaci na Ukrajině, nebo se jen pobavit u hudebního programu, si mohli hned u vstupu zakoupit žlutomodré koláčky, uvnitř na ně čekal i punč nebo pivo a další občerstvení. Veškerý výtěžek poté putoval na účet Ukrajinské ambasády.

Vlna solidarity, velký zájem dobrovolníků i zrušený Nohavicův koncert

Program odstartoval jako první řečník prorektor Univerzity Palackého, profesor Vít Procházka, který byl za svá slova o chystané sbírce odměněn potleskem téměř plného Olodvorku. Zmínil také, že univerzita zrušila chystaný koncert Jaromíra Nohavicy, vzhledem k tomu, že se interpret jakožto dlouhý podporovatel ještě nevyhranil vůči Vladimiru Putinovi.

Zanedlouho po prorektorovi promluvila koordinátorka Dobrovolnického centra UP Vladimíra Sedláčková, jejíž proslov povzbudil velký počet zájemců, aby se zapsali do řad dobrovolníků. „Dobrovolnické centrum UP nám už během večera hlásilo velký zájem lidí o dobrovolnictví, což bylo jedním z pilířů celé benefice,“ říká Karolína Fojtíková, jedna z organizátorek a ředitelka Givt.cz.

Na Vladimíru Sedláčkovou pak navázal ředitel krajské pobočky Člověka v tísni Michal Láš. Ten vyzval návštěvníky, aby zůstali bdělí a otevření, protože současná vlna solidarity je sice skvělá, potřeba bude ale i té dlouhodobé pomoci, které už bývá zpravidla méně. Po něm nastoupil ukrajinský vokální sbor Korále, aby zazpíval národní hymnu. Už podle počtu zpívajících návštěvníků akce šlo poznat, že mnoho z nich je ukrajinské národnosti.

Svědectví přímo z Kyjeva

Ještě, než zaznělo Bratříčku, zavírej vrátka nebo Imagine od Johna Lennona v podání hudebníka Lukáše Marečka, přišli na podium podat svá svědectví přímo z Kyjeva ornitoložka a vědkyně Natalia a inženýr Andriy, kteří přišli do Česka teprve nedávno. Už tehdy jsme mohli vidět první náznaky slz v očích jak řečníků, tak diváků.

Zatímco Natalia vyprávěla o naději a o svém dopisování s rodinou, která zůstala na Ukrajině, Andriy přirovnal ruskou invazi k roku 1968 v Československu a děkoval českým občanům. Jako poslední z řečníků ukrajinské národnosti vystoupila Albina Feofilaktova, kterou můžete znát už z podcastu Pijavice, aby poskytla náhled na důležitost sociálních sítí v probíhajícím konfliktu. Zdůraznila také podstatnou roli světového odporu vůči Vladimiru Putinovi.

Natalia s plakajícím synem, vedle ní překladatelka, v pozadí Andriy (Foto: Štefan Berec)

Zapomenout nesmíme ani na doktorku Olgu Chadaevu z katedry slavistiky, která mluvila o těžké situaci Rusů, kteří kdyby chtěli protestovat, mohli by být tvrdě potrestáni. Zmínila také, že mnoho Rusů podporuje Putina hlavně „aby měli klid“ a nebyli postiženi třeba výpovědí z práce. Na závěr dodala, že Rusko právě ztratilo svou budoucnost, jelikož jej opouštějí ti nejvzdělanější, nejnadanější a nejlepší. I zde se jednalo o velmi silný a emotivní moment.

Přes 40 tisíc pro Ukrajinu

Náladu ale pak všem zvedla energická kapela Terne Čhave, jejíž rytmy roztančily půlku Olomouce a rozjasnily srdce nejednoho fanouška kvalitní hudby. Ještě, než si podium uzmul hard bluesový band Fly Tomorrow, zazněla podruhé ukrajinská hymna, tentokrát však Olodvorek rozsvítili návštěvníci zapálenými svíčkami.

Kapela Terne Čhave (Foto: Štefan Berec)

Plakát s číslem účtu

Nebyla tak nouze o emoce, skvělou zábavu i mnoho poučení a zajímavých informací. „Během večera se podařilo vybrat krásných 40 440 Kč, které půjdou na pomoc válkou zmítané Ukrajině. Máme z toho obrovskou radost a děkujeme všem, kteří přišli. Opět se potvrdilo, že lidem situace není lhostejná a to je dobře,“ říká s úsměvem Karolína Fojtíková.  „Především upřímně děkuji všem, kteří se na organizaci dobrovolně a s velkou ochotou podíleli,“ dodává.

Skutečná částka bude ale ve skutečnosti mnohem vyšší, návštěvníci měli po celou dobu akce k dispozici číslo účtu Ukrajinské ambasády, kam mohli přímo posílat peníze.

„Snad můžu mluvit za všechny zúčastněné, že to v nás zanechalo velký kus naděje a sounáležitosti. Hned večer nám přišla zpráva od jedné zúčastněné Ukrajinky: ‚Chci vyjádřit obrovskou vděčnost, že se tím zabýváte a za pořádání této akce.‘ Takové ohlasy nás velmi těší,“ uzavírá Karolína.

Zaplněný Olodvorek (Foto: Štefan Berec)

Všechny fotografie pořídil Štefan Berec. Děkujeme!

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *