Ilustrační obrázek. Zdroj: freepik.com

Nedostupnost psychoterapie vede k vyhledávání neodborných a ezoterických postupů. Na terapeuta si počkáte až dva roky

Najít v České republice odbornou psychoterapeutickou pomoc je čím dál těžší a k mnoha lidem se z kapacitních, finančních nebo místních důvodů potřebná péče nedostane vůbec, nebo se značným zpožděním. Poptávku po psychologické pomoci tak zaplňují lidé bez patřičné odbornosti. Co riskuje člověk s duševními problémy, který se svěří do rukou takového pseudoodborníka? Na situaci ohledně nedostupnosti psychoterapie zareagovala i nezisková organizace Terapeutická linka Sluchátko, která šíří petici za zajištění dostupnosti odborné péče o duševní zdraví. Proč je cílem petice rozšíření o telefonní psychoterapeutické služby?

Zájem o pomoc psychoterapeutů stoupá, odborníků je nedostatek

Ministerstvo zdravotnictví už začátkem ledna 2020 schválilo Národní akční plán pro duševní zdraví 2020 – 2030. Vyplývá z něj, že roste počet pacientů, kteří vyžadují psychiatrickou péči. Sebevraždu spáchají v Česku každý den přibližně čtyři lidé a běžná populace má v oblasti duševního zdraví malé znalosti.

Události posledních let, válka, covid, energetická krize a vysoká inflace znamenají pro řadu lidí silnou stresovou zátěž. Evropská komise označila duševní zdraví za zásadní společenskou výzvu, se kterou se EU potýká. Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví v článku pro Seznam zprávy uvedl, že stávající síť služeb pro pacienty s duševními obtížemi je na hranici svých možností. Ve stejném článku Markéta Celerová z Asociace klinických psychologů České republiky konstatuje, že se na volný termín u psychoterapeuta čeká až dva roky.

Psychoterapii dnes může nabízet kdokoliv

Za patřičné vzdělání k poskytování psychoterapie Česká psychoterapeutická společnost považuje vysokoškolské studium a následný psychoterapeutický výcvik, který si zájemce hradí sám a trvá po dobu pěti let. Psychoterapie jako taková je v Česku dnes zákonně upravena pouze ve zdravotnictví a terapeutickou pomoc dnes tak může nabízet v podstatě kdokoliv.

Rozšíření služeb nahrává potom i to, že o příspěvek na psychosociální podporu si minulý rok u Veřejné zdravotní pojišťovny zažádalo podle ČT24 o polovinu víc lidí než o rok dříve. Neziskové organizace a asociace proto usilují o pevnější zákonné vymezení toho, kdo terapeutickou pomoc nabízet může.

Na otázku, jaký vliv má nedostupnost psychoterapie a případné využívání neodborných služeb tzv. psychošmejdů, odpovídá ředitel Sluchátka Petr Fabián. „Obojí znamená riziko buď rozvinutí závažnějších psychických problémů nebo riziko, že si můžeme ublížit, protože ‚šarlatáni‘ nemají patřičné psychoterapeutické vzdělání. Nedostupnost psychoterapie také znamená, že ji není v nabídce dost i pro tu část populace, která by ji využila preventivně nebo za účelem seberozvoje. Pokud se tato situace změní, bude to z dlouhodobého hlediska znamenat psychicky zdravější populaci a snížení zátěže pro zdravotnictví i sociální služby.“

Člověk bez odborné průpravy může klientovi velmi ublížit

Reportérka z webu iROZHLAS.cz, Anna Košlerová, jednoho domnělého psychoterapeuta navštívila pod skrytou identitou, se smyšlenou depresí. V reportáži novinářka upozorňuje na to, že takové návštěvy mohou nemocnému člověku intenzivně ublížit tím, že s neodborníkem bude sdílet své nejintimnější, nejosobnější problémy.

„Když se takovému člověku svěřujete se svými nejniternější problémy může dojít k tzv. retraumatizaci – ke znovuprožití traumatu na základě vzpomínky nebo otevření tématu. Jste v tu chvíli bezpochyby otřesení a nesmírně zranitelní. Člověk bez odborné průpravy na práci s retraumatizovaným klientem může v ten moment člověku velmi ublížit. Navíc tím může v klientovi svým zásahem zasít nedůvěru v psychoterapii a zavřít tak pro něj možnost, aby se i z této příhody vyléčil u odborníka,“ reaguje Petr Fabián. Z jeho osobní zkušenosti se v organizaci setkávají s retraumatizovanými klienty, kteří zažili sexuální nebo domácí násilí či opuštění ze strany rodičů nebo partnera. V extrémních případech potom může dojít až k tomu, že klient vyčerpá své finance na úhradu různých „léčení“ a kvalita jeho života se nijak nezlepší či dokonce zhorší o finanční potíže a potřebu vyrovnat se se zklamáním.

Jak poznat, jestli jde o odborníka nebo ne?

Podle Petra Fabiána může i laik rozpoznat, zda jde o odbornou psychoterapii nebo o něco, co se jen jako psychoterapie označuje, v konečném důsledku ale může uškodit. „Téměř každý se dnes již může podívat na internet a vyhledat si informace o konkrétním psychoterapeutovi. Většina z nich má webové prezentace, takže může začít vyhledáním jeho vzdělání a ověřením, že se jedná o odborníka, který má jeden z komplexních psychoterapeutických výcviků, jejichž seznam najdete např. na stránkách České asociace pro psychoterapii. V případě potřeby pomoci s výběrem vhodného terapeuta se lidé mohou obrátit i na Sluchátko, naši akreditovaní psychoterapeuti jim budou k dispozici.“

Terapeutická linka Sluchátko byla založena po skončení bezplatné služby psychoterapeutické linky Anténa, kterou realizovala Česká asociace pro psychoterapii a která fungovala během první vlny pandemie koronaviru na jaře 2020. Po zjištění, jak intenzivně telefonická pomoc pomáhá dnes Sluchátko usiluje o nabízení kvalitní psychoterapie všude tam, kde není dostupná. Během roku 2021 na Sluchátku telefon zazvonil skoro ve třech tisících případech, odborníci pomohli 350 novým klientům.

Podpořte petici za lepší dostupnost telefonické psychoterapie

Nezisková organizace Sluchátko dnes stojí za internetovou peticí novely zákona o sociálních službách – rozšíření o telefonní psychoterapeutické služby. „Cílem petice je podpora změny zákona, která rozšíří výčet činností sociálních služeb o telefonní psychoterapeutické služby. Změna zákona umožní rozšířit a stabilizovat chybějící nabídku snadno dostupné odborné podpory duševního zdraví. Dopad je, jak už bylo řečeno, individuální, společenský i systémový – přispěje ke zkvalitnění života mnoha našich spoluobčanů, společnosti celkově a uleví přetíženému zdravotnímu systému,“ říká Petr Fabián.

Petr Fabián vystudoval systematickou filozofii, křesťanskou výchovu a speciální pedagogiku ukončenou doktorátem ze sociální práce. Absolvoval komplexní psychoterapeutický výcvik a vyučuje krizovou intervenci a sociální práci s rodinou, ve své praxi nabízí individuální a rodinnou terapii a věnuje se dětem a mládeži užívající návykové látky. O své práci ředitele Terapeutické linky Sluchátko se rozpovídal v epizodě podcastu Pijavice.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *