O životě lidí s chronickým únavovým syndromem s Petrem Homolkou z Nadačního fondu Neúnavní

Chronickým únavovým syndromem v Česku trpí přes 50 tisíc lidí, 90 % z nich nemá nemoc diagnostikovanou. S Petrem Homolkou, spoluzakladatelem NF Neúnavní, rozebíráme prevenci, symptomy a léčbu syndromu. S Petrem mluvíme o tom, co mu proběhlo hlavou, když onemocněl jeho blízký kamarád a další spoluzakladatel fondu, Šimon Procházka, nebo v čem by český stát mohl změnit přístup k pacientům.

Únava je u lidí s chronickým únavovým syndromem absolutně neúměrná zátěži. S únavou je spojené i to, že sice hodně spí, ale spánek není osvěžující. Spánek jim „nenabíjí baterky“. Pacienti říkají, že jejich tělo se dokáže nabít maximálně na tři procenta celé baterie. A to jim zabere i několik dní.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *