S diagnózou „golfová noha” se v Česku narodí dítě každý druhý den. Hostem Pijavic Stáňa Bašatová ze spolku Achilleus

Stáňa Bašatová založila českou pacientskou organizaci Achilleus. Spolek se věnuje podpoře dětí i dospělých s diagnózou pes equinovarus. V epizodě rozebíráme, proč Stáňa přikládá váhu i osobní intuici nastávajících maminek, proč se inspiruje v americké Iowě a jaké novinky se chystají na příští rok.

Děti bývaly od narození skoro do roka sádrované. Skláním se před všemi rodiči, kteří museli cestovat za lékařem vlakem, neexistovaly plenky, jídlo nešlo ohřát… Bylo to složité i v nemocnicích. Maminky se musely cítit hodně osamělé. Měly pocit, že to nikdo jiný nezažívá. Tchyně mi říkala, že nikoho jiného s takovou diagnózou nezná. I děti se musely cítit odstrčené, podstupovaly jednu operaci za druhou. Troufám si říct, že to je něco, co jsme v Achilleu dokázali – tvoříme obrovskou komunitu maminek, které si pomůžou, potkají se. Vytvořili jsme mapu, kde si maminky mohou najít, kde která bydlí. V okolí deseti kilometrů někoho najdou, tak častá vada to je.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *