Pohybem pro Paraple 2022 (foto: Lukáš Klingora)

Startuje další ročník akce Pohybem pro Paraple. Podpořte lidi na vozíku chůzí či během

Od 1. do 25. května se koná akce Pohybem pro Paraple na podporu Centra Paraple, které pomáhá lidem na vozíku po poškození míchy a jejich rodinám. Projekt pak vyvrcholí 27. května v Malešickém parku v Praze, kde se uskuteční tradiční Běh pro Paraple.

Do akce Pohybem pro Paraple se můžete zapojit z kteréhokoliv koutu republiky a vybrat si pohyb, který je vám nejbližší. Stačí se zaregistrovat a pak už jen sbíráte naběhané, nachozené nebo najeté kilometry.

„Celé je to o zdraví, překonání sama sebe, radosti z pohybu i pomoci. Smyslem akce je rozhýbat lidi, i nesportovce, a díky tomu získat prostředky na pokrytí našich služeb, především zajištění pobytové sociální rehabilitace, naší základní služby, kterou poskytujeme lidem s poškozenou míchou. Jak krásně řekl jeden z našich patronů akce, hudebník Radek Banga: ‚Nejlepší na tom všem je, že při téhle akci je vítěz úplně každý. Protože není lepší pocit než udělat dobrý skutek pro někoho, kdo to opravdu potřebuje,‘“ přibližuje smysl akce ředitel Centra Paraple David Lukeš.

Běh pro Paraple (foto: Lukáš Klingora)

Podpořit Paraple můžete i v případě, že nejste zrovna sportovní typ. Možná pro vás samotné bude celá akce nakonec motivací, proč v těchto jarních dnech vyrazit ven, překonávat sami sebe a zároveň podpořit dobrou věc. „Zapojit se může opravdu každý – pejskař, maminka při procházkách s kočárkem, ten, kdo rád jezdí na skateboardu či koloběžce, ale samozřejmě i chodci či klasičtí běžci. Lidé mohou ‚soutěžit‘ jako jednotlivci i založit tým. Stačí si vybrat aktivitu, kategorii, zakoupit startovné 199 Kč a od 1. do 25. května se co nejvíce hýbat. Sbírat kilometry může každý dle svých možností, kdykoli a kdekoli,“ uvádí David Lukeš.

Závěrečné odpoledne v Praze

Závodit spolu s ostatními na jednom místě pak můžete na tradičním Běhu pro Paraple, který se koná již od roku 2000. Letos se uskuteční v sobotu 27. května od 13:00 do 20:00 v Malešickém parku na Praze 10 a zahájí ho zakladatel a prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

Běh pro Paraple (foto: Lukáš Klingora)

Během odpoledne budou vyhlášeni vítězové všech kategorií akce Pohybem pro Paraple a děti i dospělí tady mohou poměřit své síly na závodní trase. „Průběžně budou startovat stometrové běhy, které mohou závodníci zdolávat mnoha způsoby. Už jsme zažili třeba závod běžce s poníkem. Pro odvážnější jsme ve spolupráci se Sportovním klubem vozíčkářů Praha připravili letošní novinku – orientační běh,“ seznamuje s průběhem Běhu pro Paraple David Lukeš.

Akci doprovodí kulturní program

Kromě pohybu je pro účastníky nachystaný doprovodný program, během kterého vystoupí Emma Smetana a Jordan Haj, zpěvák Santiago nebo tanečník Dominik Vodička se skupinou Tanec s láskou. Akrobatický soubor Losers Cirque Company má pro návštěvníky kromě svého vystoupení připravený také trampolínový workshop.

„Bohatý doprovodný program čeká i na děti. Ty budou mít možnost užít si cirkusové představení Pan Bonobo, taneční školičku, malování na obličej, kreativní dílničky, skákací hrad a dopravní hřiště. K pomazlení nejen pro děti budou připraveni asistenční pejsci. Zajištěno máme pochopitelně i dobré jídlo a pití. Věříme, že tohle se bude líbit opravdu každému, kdo nás přijde podpořit,“ dodává David Lukeš.

Podrobné informace a registrační formulář najdete na webu behproparaple.cz.

Vystudovala jsem žurnalistiku, teologii a kulturální studia a pracuju jako redaktorka. Zajímají mě sociální témata, inkluze a podobně. Napsala jsem několik povídek a knížku s názvem Virtuální realita (YOLI, 2023), která je víc o vyrovnávání se s následky úrazu než o virtuální realitě. Když náhodou nepíšu, tak kreslím a maluju.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *