Zdroj: Společnost pro ranou péči

Nebuď srab! Společnost pro ranou péči vyzývá k podpoře rodin s dětmi s postižením

Challenge Nebuď srab! Namoč se pro ranou péči začíná dnes, 1. prosince a potrvá až do konce ledna 2023. Během tohoto období můžete finančně podpořit ranou péči pro rodiny dětí s hendikepem a také symbolicky vyjádřit sounáležitost tak, že se jakkoliv ponoříte do studené vody. Můžete se otužit v rybníku nebo doma v ledové sprše. I pro rodiny dětí s postižením je totiž každý den obrovskou výzvou, každý den se tito lidé překonávají a čelí tomu, co může zastudit na duši.

Zdroj: Společnost pro ranou péči

„Svůj symbolický ponor pro ranou péči můžete vyfotit, natočit na video a fotku nebo nahrávku zveřejnit na svém Facebooku či Instagramu s hashtagem #nebudsrab,“ uvádí web kampaně Nebuď srab. Tyto materiály lze na webových stránkách zveřejnit. Fotky či videa poslouží k propagaci myšlenky kampaně a rozšíření povědomí o rodinách s dětmi s postižením.

Společnost pro ranou péči pomáhá dětem s postižením a na svou činnost shání finanční prostředky. „Zabýváme se podporou dětí s vážným hendikepem v raném věku a jejich rodin. Raná péče je bezplatná terénní služba, kdy odbornou podporu vozíme za rodinami přímo domů, působíme v deseti krajích České republiky,“ říká Kristina Mezníková.

Nápad vytvořit kampaň Nebuď srab! dostaly pracovnice ostravské pobočky Společnosti pro ranou péči s Honzou Kroupou z Českého centra fundraisingu, který externě poskytuje poradenství v této oblasti. Kampaň se zrodila v roce 2020 v době covidu. „Chyběly peníze na financování služby rané péče, a tak jsme hledali způsob, jak se spojit s těmi, které by mohla potřeba rané péče pro rodiny dětí s postižením oslovit a kteří by měli možnost jí věnovat finanční dar. Zároveň jsme však chtěli, aby kampaň lidi bavila, aby mohli vyzkoušet něco nového, získali zážitek nebo prožili moment uvědomění,“ říká Kristina Mezníková z ostravské pobočky Společnosti pro ranou péči.

Zdroj: Společnost pro ranou péči

Cílem kampaně je nejen vyjádřit podporu dětem s postižením a jejich rodičům, ale získat i peněžní podporu na poskytovaní rané péče těmto znevýhodněným rodinám. „Každých 1000 Kč nám umožní zajistit specializované vyšetření dítěte, na jehož základě nastavujeme konkrétní kroky k podpoře jeho vývoje, zhruba poloviční částka pak znamená konzultaci v rodině, za menší část prostředků dokoupíme pomůcky a hračky pro stimulaci dětí,“ dodává Mezníková.

Ulevilo se nám také v tom, že poradkyně rané péče pravidelně jezdí k nám domů a my nemusíme s Klárkou k nim

Děti s handicapem si prožívají každodenní úskalí a těžkosti, každá pomoc je pro ně důležitá. Peníze z kampaně v minulých letech například pomohly Klárce, která se narodila předčasně a první týdny svého života strávila s maminkou v nemocnici. Klárka následně musela podstoupit operaci a do dneška je závislá na pomoci rodičů a lékařů, které musí neustále navštěvovat. Díky rané péči je však mobilita o dost jednodušší.

„Oceňujeme velkou odbornost poradkyně, rozhled a to, že se s námi rodiči i s Klárkou dokáže bavit srozumitelně a s pochopením. Ulevilo se nám také v tom, že poradkyně rané péče pravidelně jezdí k nám domů a my nemusíme s Klárkou k nim. Máme dost cestování za všemi těmi lékaři, a navíc Klárka je doma ve své kůži, a to je pro ni v tomto věku to správné prostředí, kde se nám daří ji motivovat a zkoušet s ní nové hry a činnosti. Tím že jsme víc v pohodě my rodiče, je to znát i na naší Klárce, je mezi námi větší klid,“ svěřila se Klárčina matka.

Zdroj: Společnost pro ranou péči

S bývalou klientkou a současnou zaměstnankyní Společnosti pro ranou péči Šarlotou Hambergerovou jsme si povídali v nejnovější epizodě podcastu Pijavice. 

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *