Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Veselá pouzdra na inzulínové pumpy. Rodiče dětí s diabetem tvoří pomůcky na základě svých zkušeností

Diabetes se v České republice týká téměř milionu lidí a z toho necelých sedm procent tvoří diabetes mellitus 1. typu. Tento typ cukrovky se projevuje v dětství či dospívání a pacienti s touto diagnózou jsou závislí na inzulinu. Nutnost nosit inzulinovou pumpu nebo senzor, který měří hladinu glukózy, pak usnadňují různé doplňky, které si vytváří i sami rodiče malých pacientů.

„Firmy, které vyrábějí inzulínové pumpy většinou vyrábějí i pouzdra. Vesměs je hradí pojišťovna, ale rodičům menších dětí, třeba při sportu, nevyhovují. Mnoho maminek šije vlastní pouzdra, která dětem více vyhovují,“ uvádí Alena Jouklová, předsedkyně spolku Inzulínek, který sdružuje rodiny s diabetickými dětmi převážně z Olomouckého a Zlínského kraje. Spolek Inzulínek zajišťuje ve spolupráci s lékaři edukační semináře, informuje o novinkách v léčbě diabetu a mimo jiné i doporučuje, kde rodiče seženou různé pomůcky a doplňky pro zpříjemnění každodenního života.

Jednou z maminek, která se pustila do výroby doplňků pro diabetiky, je Kateřina Kolářová tvořící pod značkou MIOLKA FASHION. Motivací, proč se pustila do šití pásů na inzulinové pumpy a dalších doplňků pro diabetiky, byla diagnóza diabetu 1. typu u její dcery. „Po její diagnóze jsem si uvědomila, že dítě s diabetem je najednou úplně vytrženo z normálního života, na jaký bylo zvyklé. Najednou byl vše problém, jídlo, výlety se školkou, neustálé píchání do prstů a jinde do těla jehlami, počítání jednotek jídla i inzulinu, striktní režim, neustálá kontrola od všech kolem a taková vize, že je to konec světa a nikdy to nepřestane,“ přibližuje Kolářová, s čím vším se rodiče diabetiků potýkají a co musí řešit.

Pás na inzulinovou pumpu (zdroj: miolka-fashion.cz)

Barevná léčba diabetu

„Všechna pouzdra na diabetické potřeby tehdy byla v takových depresivních barvách a v otřesné kvalitě. Proto jsem zkusila ušít různé taštičky z veselých látek a fotky jsem ukázala na facebooku ve skupině Klub maminek diabetických dětí. Tam jsem zaznamenala obrovský zájem o tyto produkty. Jenomže já jsem si netroufla své výrobky prodávat. Měla jsem strach, že nejsou dost dobré na prodej, a navíc bych si neuměla říct tu správnou cenu. Nakonec mě po pár letech jedna maminka přemluvila a já jsem v tomto oboru začala podnikat,“ popisuje Kateřina začátky svého podnikání.

V současné době provozuje Kateřina Kolářová e-shop s širokou nabídkou pásů a pouzder na inzulinové pumpy v různých barevných provedeních. Malým diabetikům tak může dělat společnost pouzdro s obrázky zvířátek nebo s dopravními prostředky.

Ti starší ocení spíše jednobarevná pouzdra či minimalistické motivy, kterých má MIOLKA FASHION v nabídce také mnoho. „Největší zájem je momentálně o pásy na inzulinovou pumpu s okýnkem. Je to pás z pružné látky, která se používá na šití plavek. Je příjemná na tělo a hezky se přizpůsobí, zároveň je pevná, udrží tedy pumpu na místě. Navíc se dá pumpa přes průhledné okýnko ovládat a diabetik ji nemusí neustále vytahovat ven,“ uvádí Kateřina Kolářová.

Pouzdro na inzulinovou pumpu (zdroj: miolka-fashion.cz)

Dalšími rodiči, kteří se pustili do podobného projektu, jsou Vladimír a Kateřina Strašilovi. Ti za pomoci nejen 3D tisku vyrábí kryty na senzory a další pomůcky pro diabetiky. Senzory slouží ke kontinuálnímu měření hladiny glukózy a Strašilovi na svém e-shopu diapomucky.cz nabízí kryty, které pomohou udržet senzory na místě a zároveň je chrání. Nošení senzoru malým diabetikům usnadní i nálepky s různými obrázky, díky kterým bude jeho nošení pro děti přece jen příjemnější.

Problémy může způsobit i horko

Inzulin je také třeba správně uchovávat, aby nedošlo k jeho znehodnocení. Neotevřené lahvičky by se měly skladovat v lednici, ty otevřené při pokojové teplotě. S přicházejícím létem tak vyvstává problém, jak bezpečně zabalit inzulin například na cestu na dovolenou. „Mají speciální úpravu, pokud do pouzdra vložíte chladící polštářek, tak vám v teplých dnech pouzdro ochladí inzulin nebo jiné potřeby, které si tam schováte,“ představuje Kateřina Kolářová tuto vychytávku, která diabetikům usnadní letní dny a je nedílnou součástí nabídky obou zmíněných e-shopů.

Vystudovala jsem žurnalistiku, teologii a kulturální studia a pracuju jako redaktorka. Zajímají mě sociální témata, inkluze a podobně. Napsala jsem několik povídek a knížku s názvem Virtuální realita (YOLI, 2023), která je víc o vyrovnávání se s následky úrazu než o virtuální realitě. Když náhodou nepíšu, tak kreslím a maluju.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *