Ředitelka Jana Lacinová, zdroj: Popálky o.p.s.

Pozor, pálí! Programy pro školy od Popálek vysvětlí dětem první pomoc při úrazu

Pomoc a prevence, to je základním posláním organizace Popálky. Cílem těchto aktivit je především šířit informace o popáleninách a zároveň seznámit veřejnost s následky úrazu. Další důležitá součást je prevence poranění a první pomoc. A právě to se stalo předmětem nových preventivních programů pro školy, které odstartovaly v lednu tohoto roku.

Organizace Popálky připravila dva programy: Pozor, pálí a Už vím, že pálí. První lekce jsou určeny mateřským školkám a prvňákům na základní škole. Program Už vím, že pálí pak pomůže žákům druhých až devátých tříd základních škol.

„Obsahově jsou oba programy přizpůsobené konkrétním věkovým kategoriím dětí, ale vždy jsou zaměřené podobným směrem: snažíme se dětem vysvětlit, jak předcházet situacím, při kterých nejčastěji dochází k úrazu popálením a pokud k němu dojde, jak se v takové situaci zachovat a jak účinně poskytnout první pomoc,“ říká koordinátorka a lektorka preventivních programů Helena Elerová.

Jak budou programy probíhat?

Základní náplní těchto programů je první pomoc a představení různých druhů popálení. Následně se pak děti seznamují se situacemi, kdy k takovému zranění může dojít. Spousta dětí si popálení představuje jen jako nebezpečí přímého ohně. Programy však dětem ukážou, že popálit se lze i elektřinou a naučí je, jak se vyhýbat nebezpečným situacím. „Děti ve školce provedou programem maňásci Eda a Maruška. Mimo jiné si společně vylezeme na imaginární vagon, čekají je i jiné interaktivní aktivity. U dětí ve škole využíváme komunikačního kruhu a práce ve skupinkách, kdy se děti přímo zapojují do tvorby programu,“ popisuje lekce Elerová.

Zdroj: Popálky o.p.s.

Preventivní programy realizují Popálky již delší dobu. Autorkou přednášek je zakladatelka a nynější ředitelka Jana Lacinová. Vzhledem k velkému zájmu ale byla realizace přednášek nad její časové možnosti. „Poptávka převyšovala nabídku, a tak jsem nastoupila do Popálek na trvalo, programy jsou mou přímou pracovní náplní. S kolegou Petrem Ilčíkem jsme vypracovali letáky a tyto programy tedy již aktivně nabízíme,“ dodává Elerová.

Jak Popálky vznikly?

„Symbolem organizace je bájný pták fénix, znovu vstal z popela, dokáže nést velká břemena a jeho slzy léčí,“ takto promlouvá zakladatelka skrze webové stránky organizace. Popálky založila Jana Lacinová, současná ředitelka a zároveň pracovnice podpory a poradenství. Jana Lacinová sama zakusila velmi ošklivý případ popálení o elektrický drát ve vagonu vlaku. Na základě jejích zkušeností s popálením, hospitalizací a problémy s hojením ran se rozhodla založit poradenství. Zároveň však vytvořila komunitu lidí se stejným osudem, kteří mohou sdílet své emoce mezi sebou, pomáhat si, a nalézt pochopení.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *