Raná péče, zdroj: Zuzana Cyroňová, Středisko rané péče EDUCO Zlín

Týden rané péče letos doprovází osvětová kampaň na mnoha místech po celém Česku

Raná péče je specializovaná mobilní služba pro rodiny s dětmi do sedmi let, které se potýkají s nepříznivým zdravotním stavem nebo s postižením. Cílem této služby je poskytnout rodinám podporu v plnění specifických potřeb a zajistit vhodné podmínky pro vývoj dítěte. Týden rané péče trvá od 15. do 21. května. V rámci tohoto týdne proběhnou osvětové akce na mnoha místech v České republice. Přečtěte si naše tipy.

EDUCO Zlín se zapojí do 16. ročníku osvětové kampaně. Hlavním tématem letošního Týdne rané péče je hledání cest v mezioborové spolupráci napříč různými resorty sociální práce, speciální pedagogiky a lékařství. „Rodiče jsou zahlceni informacemi od různých odborníků, potom nevědí, co je pro jejich dítě to potřebné a jak jej rozvíjet. Díky propojení a setkání odborníků dochází k předání potřebných informací a nastavení nejlepšího plánu podpory pro dítě a rodinu. U nás v EDUCO i proto organizujeme multiooborová setkání TOD,“ uvádí koordinátorka TOD (tým okolo dítěte) a poradkyně rané péče Dagmar Melková.

Hlavní akcí pro veřejnost bude Benefiční jóga, jejíž výtěžek poputuje na podporu rodin s dětmi s handicapem a účastníci lekce budou zařazeni do slosování o ceny. V online prostoru budeme prezentovat Mýty o rané péči a využití platformy Givt pro naši podporu. Budeme pořádat i přednášky pro studenty jako budoucí odborníky v péči o rodiny s dětmi,“ říká Zuzana Cyroňová ze Střediska rané péče EDUCO Zlín.

Z hlediska rané péče je však důležité soustředit se i na propojování rodin dětí se specifickými potřebami se službou a s jinými rodinami. „Rodina s dítětem se specifickými potřebami se velmi často setkává s velkým nepochopením jak od odborníků, tak mnohdy i své vlastní rodiny a svého okolí. Rodiny se ocitají v dobrovolné i nedobrovolné izolaci. Předcházet tomu lze pomocí víkendových pobytů, Lanáčku pro rodiny s dětmi, případně rodinným odpolednem u koní a spoustou dalších aktivit, které EDUCO pořádá. Rodiče se tam setkají s lidmi, kteří nepoukazují na to, že jejich dítě je v něčem jiné,“ říká koordinátorka služby a poradkyně rané péče Andrea Taťák.

Raná péče, zdroj: Společnost pro ranou péči

Centrum pro dětský sluch Tamtam pořádá jarní setkání rodin s dětmi se sluchovým postižením

Do osvětové kampaně se zapojí také Centrum pro dětský sluch Tamtam, které pomáhá rodinám s dětmi, které mají sluchové postižení. „V letošním roce se jako každý rok připojíme ke kampani Týden rané péče – a to jak na pracovišti v Praze, určeném pro klienty z Čech, tak i v Olomouci, kde naše služby využívají klientské rodiny z Moravy a Slezska,“ komentuje Lucie Křesťanová z Centra pro dětský sluch Tamtam.

Kolegyně z obou pracovišť se zúčastní dvoudenní konference o rané péči v Praze a pořádají i několik akcí pro rodiny s dětmi se sluchovým postižením a studenty. Budeme také publikovat příběhy rodin, které využily naše služby,“ říká Lucie Křesťanová.

Ve středu 17. května v Olomouci proběhne čtení dětem ve znakovém jazyce. Během této události se rodiny s dětmi se sluchovým postižením naučí, jak vyprávět pohádky ve znakovém jazyce. V rámci této aktivity se budou rodiče učit povyprávět Hrnečku, vař! a krátké říkanky.

Společnost pro ranou péči pořádá mezinárodní konferenci

V Praze se 15. a 16. května uskuteční významné mezinárodní setkání pořádané Společností pro ranou péči, jehož hlavním tématem bude podpora rodin dětí s postižením. Konference s názvem EURLYAID přivítá téměř 400 odborníků z celého světa, včetně pracovníků rané péče, lékařů, sociálních pracovníků, speciálních pedagogů a pracovníků dětské paliativní péče. Organizátory tohoto mezinárodního setkání jsou Společnost pro ranou péči a Evropská asociace rané péče EURLYAID.

Nedávný průzkum ukázal, že služby rané péče jsou v České republice poskytované včas pouze třem dětem z deseti, a mnohé rodiny čekají na potřebnou podporu v některých regionech i měsíce. V souvislosti s tímto problémem bude na konferenci organizovaný diskusní panel s názvem Každý den se počítá, který se zaměří na téma zajištění včasné a dostupné pomoci pro rodiny s těžkým onemocněním či postižením v Česku. Aby mohly tyto služby být poskytované rodinám v prvních kritických týdnech života dítěte, je nezbytná intenzivní spolupráce s pediatry a dalšími zdravotnickými profesionály, zejména dostatečná kapacita těchto služeb.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *