Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Slavíme Světový den diabetu. Lidem ale chybí pochopení a respekt vůči nemocným

Cukrovka, neboli diabetes mellitus, komplikuje život dětem i dospělým. Už zítra si tohle závažné metabolické onemocnění připomeneme ke Světovému dni diabetu, který každoročně připadá na 14. listopadu a klade si za cíl rozšířit povědomí o této nemoci. Jak se diabetes projevuje, a jak ovlivňuje život nemocných?

Diabetes se vyznačuje nedostatečnou funkcí hormonu inzulinu. To má za následek neschopnost využívat jednoduchý cukr získaný z potravy, glukózu, jako zdroj energie. Lidé s tímto onemocněním tak nemohou využívat svoji krevní glukózu, což mimo jiné vede ke vzestupu hladiny cukru v krvi nad normu, neboli hyperglykémii. Z toho důvodu je jedním z prvních a nejčastějších příznaků diabetu právě zvýšená hladiny cukru v krvi.

Rozlišujeme dva typy diabetu 

Existuje diabetes I. a II. typu. Diabetes I. typu je autoimunitním vrozeným onemocněním, jehož vznik nelze nijak ovlivnit. Nejčastěji postihuje děti a mladé dospělé. Vyznačuje se tím, že tělo nemocného ničí beta buňky zodpovědné za tvorbu inzulínu, a z toho důvodu je nemocný doživotně závislý na dodávání inzulínu do těla pomocí injekcí, a to až šestkrát denně.

Naopak, u pacientů s diabetem II. typu, tělo vlastní inzulín vytváří, ale neumí s ním pracovat. Takové onemocnění je lidově nazýváno stařeckou cukrovkou. Vzniká v dospělosti především u lidí se špatnou životosprávou, nebo u těch, kteří jsou vystaveni neustálému stresu. Léčí se prášky, a jen v některých případech injekčních podáním inzulínu do těla. Diabetes II. typu lze ovlivnit například úpravou jídelníčku a zapojením fyzických aktivit.

Glukometr (zdroj: Pexels.com)

Diabetes tedy není pouze vrozeným onemocněním, ale může vzniknout i v pozdějších letech, nejčastěji právě vlivem nezdravého životního stylu. Dále také rozlišujeme cukrovku těhotenskou, která je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru v období těhotenství, a převážně postihuje ženy s vrozenou dispozicí.

Existuje řada opatření, která vedou ke zmírnění komplikací diabetu. Je to především pravidelné užívání předepsaných léků, hlídání hladiny cukru v krvi a zdravý životní styl zahrnující jak zařazení pohybové aktivity, tak vhodné stravování. Nicméně, pokud diabetes není léčen, nebo je léčen nedostatečně, může naopak vést k rozvoji dalších zdravotních problémů.

,,U diabetiků I. typu hrozí větší riziko hypoglykémie a následného kómatu. U diabetiků II. typu takové riziko téměř není. Avšak, komplikace vzniklé kvůli diabetu se objevují u obou skupin, a není jich málo,” říká Alena Jouklová, předsedkyně spolku Inzulínek, z.s, který sdružuje rodiny s diabetickými dětmi převážně z Olomouckého a Zlínského kraje.

Organizace Inzulínek, z.s. každým rokem pro nemocné děti ve spolupráci s lékaři zajišťuje edukační semináře sloužící k upevnění a prohloubení znalostí o cukrovce a také k získání informací o novinkách v léčbě diabetu. Spolek pořádá i letní tábory, ve kterých mladé diabetiky hravou formou seznamuje s touhle nemocí a vším, co je s ní spojené.

Diabetes I. typu je komplikací hlavně u dětí 

Děti trpící diabetem se s tímto onemocněním v první řadě musí naučit žít, aby uměly zpracovat všechny jeho možné negativní dopady. Stejně tak je důležitý i zodpovědný přístup rodiny a okolí. ,,Dítě musí dodržovat určitý režim, který zahrnuje stravu, dávku inzulínu a pohyb. S tím vším se musí naučit pracovat rodiče i dítě. Doba je čím dál víc moderní, a dnes už můžou rodiče sledovat hladinu cukru v krvi svého dítěte 24 hodin na mobilní aplikaci nebo hodinkách,” říká Jouklová.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Kromě samotných zdravotních komplikací se v souvislosti s diabetem objevují i komplikace zasahující do běžných každodenních aktivit. ,,Hodně dnes bojujeme o to, aby se k našim dětem chovali ostatní jako ke zdravým. Naše děti v rámci školy nebo školky vylučují ze společných aktivit, přitom je to vždy jen o lidech. Naše děti tak musí dospět mnohem dříve než jejich vrstevníci, a také musí být zodpovědnější, protože rizika následků jsou obrovská. Přitom stačí, abychom byli všichni vstřícnější a všímavější. Zkontrolovat správné nastavení dávky na peru, přednostně pustit diabetika na oběd, nebo mu zvážit jídlo,” dodává Jouklová.

Více informací o aktivitách organizace Inzulínek naleznete na jejich webových stránkách, kde se mimo jiné dočtete také o edukačních přednáškách, které pořádají, a dalších akcích.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *