Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Kocour Osvald našel domov v domově pro seniory. Jak felinoterapie pomáhá lidem?

O pozitivním vlivu soužití lidí a zvířat není pochyb. Věděli jste, že podobně jako psi mohou léčebnými účinky disponovat i kočky? Důkazem je propojení spolku Fousek z.s. a domova pro seniory ALZHEIMER HOME Minkovice. V čem spočívá spolupráce těchto dvou organizací?

Do Alzheimer HOME MINKOVICE, který poskytuje unikátní komplexní péči pro osoby s Alzheimerovou chorobou a ostatními typy demencí, nedávno umístili kocoura Osvalda z neziskové organizace Fousek. A jelikož je kočka skvělým společníkem především pro starší, zdravotně postižené a osamělé osoby, dává tohle propojení ještě větší smysl.

ALZHEIMER HOME Minkovice (zdroj: fousek-kocky.cz)

,,Spolupráce s Alzheimer HOME MINKOVICE započala tak, že nás oslovili, a následně přijeli na návštěvu, kde si vybrali kocoura Osvalda. Probrali jsme, jakou péči kocour potřebuje, jaké podmínky jsou pro něj ideální. Zároveň jsme si zjišťovali informace o centru jako takovém. Osvalda jsme k nim poté dovezli a zároveň ho seznámili s klienty centra, se kterými jsme realizovali felinoterapii,“ uvádí Tereza Kozáková, projektová manažerka a fundraiser organizace Fousek z.s.

Posláním spolku Fousek z.s. je péče o opuštěné kočky, která zahrnuje jejich přímou záchranu z nevhodného prostředí, zajištění veterinárního ošetření či další léčby, péči o kočky v depozitních prostorách spolku. V neposlední řadě se spolek snaží nalézt nové adoptivní rodiny pro opuštěné kočky. Jedním z jejich zachráněnců, který našel nový domov, je právě kocour Osvald.

ALZHEIMER HOME Minkovice (zdroj: fousek-kocky.cz)

,,Osvald byl týraný a měl na těle bodnou ránu. Po krátké době u nás začal znovu věřit lidem a vyhledávat jejich společnost, tudíž byl skvělým adeptem na umístění do centra. Kocour i klienti jsou nadšení. Byli bychom rádi, kdyby se felinoterapie, stejně jako tento způsob adopcí, dostala do povědomí a oslovili nás další organizace, kam bychom mohli zvíře podobným způsobem umístit. V útulku máme takových adeptů několik,“ dodává Kozáková.

V čem spočívá felinoterapie?

Podobně jako známější canisterapie, i felinoterapie využívá léčebnou sílu zvířat a přestavuje tak psychosociální a rehabilitační metodu podpory zdraví. Motivuje k uzdravení i k odpočinku. Je založena na dlouhodobém působení na cílovou skupinu, při které může dojít ke zlepšení zdravotního stavu.

I pouhé trávení času s kočkou a její hlazení může mít pozitivní vliv na zdraví a duševní pohodu člověka. Kočičí terapie je vhodná například pro osoby trpící stresem či chronickou únavou. Stále častěji se proto tahle forma terapie využívá na místech, jako jsou právě domovy seniorů, různá rehabilitační zařízení a nebo sirotčince.

Felinoterapie je oblíbená především u seniorů

Starším lidem, nejen v domovech, pomáhá kočičí společník ve vybočení ze stereotypu, probouzí v nich zájem o běžné činnosti a také je přiměje si zavzpomínat na svá vlastní zvířata, která vlastnili. Při hlazení kočky, které představuje běžný kontakt se zvířetem, dochází nejen k celkovému uvolnění a zmírnění stresu, ale také ke zklidnění srdeční činnosti.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *