Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

Naši mazlíčci trpí ve vedrech stejně jako my. Jak jim můžeme pomoci?

Vysoké teploty, které dorazily do Česka na konci června připomínaly spíše počasí v Africe než vnitrozemské podmínky. Výkyvy teplot působily negativně nejen na lidi, ale i na domácí mazlíčky, kteří mají na rozdíl od člověka ještě navíc srst. Celkové přehřátí organismu se může projevit nejen u lidí, ale i u zvířat. Jak se o domácí mazlíčky co nejlépe postarat za horkých letních dnů, které se nám podle meteorologů opět nevyhnou, nebo jak u psa poznat úpal? 

Je důležité, aby se zvířata nenechávala ve špatně větraných místech. Největším problémem je, když zůstane mazlíček zavřený v autě. Nemá tam přístup k vodě a uvnitř malého prostoru teplota rychle roste. Pokud jsou zavření v místnosti, je důležité zajistit větrání a přísun čerstvého vzduchu.

Nejdůležitější je pitný režim a ochlazení

Jedno z dalších nejdůležitějších pravidel je zajistit dostatečné množství čerstvé vody. Voda by se mazlíčkovi měla pravidelně měnit a pokud se člověk pohybuje mimo domov, měl by s sebou mít lahev s vodou nejen pro sebe, ale i pro svého psa. „V parných dnech je potřeba dodržovat pitný režim, aby psi i kočky měli stálý přístup k čerstvé vodě a mohli se podle potřeby napít,“ říká veterinářka Veronika Hrubišová.

Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

Zároveň je potřeba si uvědomit, že lidé si na rozpálený chodník obují boty, kdežto pes takovou možnost nemá a rozpálený asfalt může způsobit popálení polštářků na tlapkách. Proto je lepší se rozpálenému asfaltu vyhnout, nebo psa na venčení přenést do trávy. „V dnešní době na trhu existují i boty pro psy nebo různé pečující krémy na tlapky. Ochrannou funkci, ale může splnit i obyčejné vepřové sádlo,“ radí veterinářka.

Voda se hodí nejen k dodržování pitného režimu, ale také k ochlazení těla samotného mazlíčka. Pokud máte zahradu, je dobré svého pejska pokropit zahradní hadicí, tím se ochladí tělo a pomůže to k termoregulaci. Pokud zahradu nemáte, nebo jste zrovna v přírodě na procházce, vhodnou příležitostí ke ochlazení může být potok. Pokud pes není zrovna plavec, stačí aby si namočil alespoň tlapky.

Přehřátí se nejčastěji projevuje jako nezájem o okolí

Pokud u psa dojde k přehřátí, ztrácí zájem o okolí, má zrychlený dech, je nervózní a slabý. Může dojít i ke zvracení, nejisté chůzi a křečovitým stavům. Je velmi důležité v takové chvíli přenést zvíře do stínu, nabídnout mu vodu a začít ho ochlazovat – například přiložením mokrého ručníku do třísel, či zabalením nebo ponořením tlapek do mokré vody. „Je důležité, aby ochlazování probíhalo postupně, tak aby nedošlo k šokovému stavu a pokud jsou příznaky vážné, je vždy lepší kontaktovat veterináře,“ doplňuje Veronika.

Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

Ostříhání srsti nepomůže!

Stříhání srsti nebo holení mazlíčků v domnění, že jim tak člověk uleví od horka, veterináři nedoporučují. Srst funguje jako izolace a ochrana před sluncem a zvířata se té přebytečné zbavují na jaře línáním.

Tyto základní rady neplatí jen pro psy, ale i pro kočky, králíky a morčata. Se svými mazlíčky si lidé mohou užít mnoho radostí, je však důležité se připravit i na starosti spojené s létem a předejít tak nepříjemným situacím.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *