Ilustrační obrázek. (Zdroj: Pexels)

Knihomilové pomáhají díky starým knihám hendikepovaným i zvířatům v útulcích

Víte, kdo jsou Knihomilové? Projekt, který si převezme od lidí nechtěné knihy a najde jim nové majitele, aby neskončily ve sběru. Zároveň věnují částku z každé prodané knihy na pomoc lidem i zvířatům. To nejsou jediné aktivity, kterým se Knihomilové věnují.

Knihomilové pomáhají hned na několika úrovních, první z nich je služba známá jako Knižní záchranka. Funguje to tak, že si knihomily zavolají do knihoven, antikvariátů nebo k pozůstalostem po celé České republice a oni se pak ujmou knih, které by jinak skončily ve sběru. „Tyto knihy třídíme, katalogizujeme, skladujeme, část rozdělujeme do Knihobudek (či naší vlastní Book2Go knihovny), část věnujeme dětským domovům a část se snažíme prodat,“ říkají zástupci Knihomilů.

Book2Go je knihovna, kde si lidé mohou vybrat knihu, která se jim líbí. Několik takových najdou na různých místech ve Zlíně. Přidanou hodnotou hlavní knihovny je to, že jako poděkování za knížku mohou lidé poslat DMS některé neziskové organizaci. Informace jsou uvedené přímo na knihovně i na přebalu každé knihy.

KnihoTrh (Zdroj: Knihomilové)

Knihomilové dále pořádají KnihoTrhy po celém Česku. Na těchto akcích dávají prostor neziskovým organizacím, lokálním vydavatelům, začínajícím autorům nebo charity shopům. Za pomoci výtěžku z těchto akcí pak podporují hendikepované děti nebo zvířecí útulky z konkrétního regionu.

Pokud by lidé měli zájem darovat své staré knihy a nevědí jak na to, stačí vyplnit formulář na webu kniznizachranka.cz a Knihomilové se už postarají o jejich převoz. Vše je zdarma, ale odvíjí se od časových možností projektu.

Knižní záchranka (Zdroj: Knihomilové)

V roce 2020 se rozhodli poslat knihu na cestu kolem světa. Byla to kniha Z Čech až na konec světa od Aloise Jiráska, vydaná v roce 1920. Tehdy tedy slavila 100 let. Bohužel tuto cestu překazila pandemie koronaviru a kniha svou cestu nedokončila. Teď Knihomilové posílají knihu na výlet se zastávkou v každém kraji, což je jeden ze způsobů, jak se mohou setkat se začínajícími autory, které rádi podporují.

Do prázdnin se ještě uskuteční několik KnihoTrhů ve Znojmě (16.6.) Jihlavě (17.6.) a ve Zlíně (24.-25.6.). V září pak začne podzimní kolo, kdy opět s trhy objedou celou republiku.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *